MLADEN IVANIĆ: BiH nema strategiju održivog razvoja pa ne zna ni kuda ide (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji je bio uvodničar na 4. konferenciji Platforme dijaloga o implementaciji ciljeva održivog razvoja u BiH, istakao je da BiH, nažalost, nije donijela strategiju održivog razvoja te da nema ni tijela koje se tim bavi.

  • Politika

  • 03. Apr. 2017  03. Apr. 2017

  • 5

Konferenciju su danas u Sarajevu organizirali Predsjedništvo BiH i Ujedinjene nacije (UN) u BiH.


Ivanić je podsjetio da je Predsjedništvo početkom ove godine zadužilo Vijeće ministara BiH, u saradnji s entitetskim vladama, da napravi prijedlog strategije održivog razvoja unutar BiH.

- Nažalost, to su stvari koje ne privlače dovoljno pažnje i očito je da se više napora posvećuje nekim drugim temama - smatra Ivanić.

Naglasio je da bi ovaj dokument trebao biti koncept kuda neka zemlja ide i kako se približava normama koje bi trebale biti općeprihvaćene u svijetu te da je to globalni koncept u kojem pravcu društvo treba da se razvija.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je UNDP organizirao ovu konferenciju te na taj način izvršio pritisak na institucije vlasti u BiH da se bave ovim poslom.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu podsjetila je da su države članice UN-a 2015. godine usvojile Agendu za održivi razvoj 2030, koja je formulirana u 17 ciljeva održivog razvoja kao novi, globalni okvir u kojem su ekonomski, društveni i okolišni elementi integrirani u jednu sveobuhvatnu razvojnu strategiju.

- Agenda 2030 i njenih 17 ciljeva predstavljaju "Agendu nade", koja treba doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, boljoj zaštiti okoliša, suočavanju s klimatskim promjenama te treba dovesti do značajnih partnertstava koja će voditi do postizanja ovih ciljeva u cijelom svijetu - kazala je.

Sinanoglu je također podsjetila da je BiH prihvatila sve ove ciljeve 2015. godine, čime je postala potpisnica ove agende.

- Današnja konferencija treba da pokrene dijalog i realizaciju ovih ciljeva iz Agende 2030 - istakla je.

Pojasnila je da bi ovih 17 ciljeva trebali doprinijeti ostvarenju boljeg razvoja u BiH, a ljude u BiH bi trebalo informirati o ciljevima održivog razvoja te pokrenuti djelovanje u svim sektorima društva, vladinim i nevladinim organizacijama, civilnom i privatnom sektoru, tako da svi rade zajedno u partnerstvu.

Istakla je da spomenuti ciljevi nisu bitni samo za nerazvijene već i za razvijene zemlje.

Švicarski specijalni izaslanik za Ciljeve održivog razvoja ambasador Michael Gerber istakao je da je Agenda 2030 najsveobuhvatnija i najraznovrsnija agenda ove vrste koju je svijet ikada imao.

- To je agenda koja se bavi ekonomskim sektorom, ali i ekološkim i socijalnim izazovima, a što je najvažnije, ona integrira pitanja mira, stabilne i dobre vlasti te dobrog upravljanja - naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...