IZETBEGOVIĆ PRIMIO JOHNSONA: Britanski ministar potvrdio da BiH ostaje na listi prioriteta vanjske politike

Državni sekretar za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Boris Johnson je istakao da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2017  06. Apr. 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je državnog sekretara za vanjske poslove i poslove Commonwealtha UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona.

 

Izetbegović je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu euroatlantskih integracija. Istakao je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

 

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope.

 

Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu s Velikom Britanijom. 

 

Državni sekretar za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Boris Johnson je istakao da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike.

 

Naglasio je da UK podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Iskazao je  spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom sergmentu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled odbrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma  u septembru ove godine u Londonu te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.

 

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dejan Vanjek, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

trenutak ...