ŠAMPIONKE DUŠANKA MAJKIĆ I BORJANA KRIŠTO: Evo koliko godišnje zarađuju bh. parlamentarci

Građanima novi nameti, a svojih novčanih privilegija se političari teško odriču. Samo na osnovne potrebe, plate, tople obroke, prijevoz i odvojeni život, godišnje se, ne računajući kantone, utroši više od 13,5 miliona maraka, za parlamentarce i ministre, okvirni su podaci nevladinog sektora

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2017  08. Apr. 2017

  • 7

U to ne računamo komisije, upravne odbore, paušale, dodatke na minuli rad, reprezentacije, te brojne druge prohtjeve.

57 zastupnika i delegata u Parlamentu BiH potrošili su u protekloj godini blizu 3 miliona 450 hiljada maraka, samo za plate, tople obroke, prijevoz, odvojene živote. Predsjedavajući Vijeća ministara i deset ministara za isto su u 2016. dobili iznad 600 hiljada maraka. Sve iz budžeta, okvirni su podaci CCI-a.

"Prosječni zastupnik na nivou BiH u Parlamentu za četiri godine mandata uzme od države minimalno 200 hiljada maraka samo po osnovu osnovne plaće. To nije dovoljno većina njih, imaju naknade za odvojeni život, službene telefone...Neki od njih na rukovodećim pozicijama imaju široke diskrecione budžete", otkrio je Adis Arapović.

Samo članovi Kolegija imaju mjesečno pravo na 1.000 maraka troškova za telefon. Ne može se izračunati ko sve ima pravo na službena vozila, čije cijene su bezobrazne. Pa se u željama krše i vlastite odredbe. Umjesto predviđenih 60 hiljada, zastupnici Borjani Krišto nabavljen je Audi od 120.000 konvertibilnih maraka. Za bijeli hljeb, dok nije došlo do izmijena Zakona, zastupnici kojima je istekao mandat, za godinu su od države uzimali između 40 i 50 hiljada maraka. Pojedinačno.

Većina kantona, kao i Federalni parlament, i dalje nemilice dijele novce bivšim političkim predstavnicima, u vidu tzv. bijelog hljeba. Tako prošlom sazivu još isplaćujemo blizu 2 miliona maraka. Bez obzira na činjenicu što su 152 zastupnika i delegata u 2016. za osnovna primanja iz budžeta potrošili oko 5,5 miliona. Ministri u Federalnoj vladi oko 606 hiljada. Ne uključujući decembar. A gdje je minuli rad, zajedničke komisije na kojima godišnje zarade oko 3,5 hiljade.

"Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neuporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regionu pa i dobrog dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120 hiljada u zemlji u kojoj 20 posto stanovništva nema za večeru", dodao je Arapović.

Previsoka su primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osnovna prošle godine oko 3 miliona. A premijerke i 16 ministara oko 610 hiljada. Spomenimo i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 hiljada maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u penziju, pa se vrate na posao. Poput Dušanke Majkić.

Uz sve to, svi parlamentarci, na svim nivoima vlasti mjesečno uzimaju paušale, u visini od oko 800 maraka. Svrha paušala je na primjer, kupovina dnevne štampe, opreme za računare, odijela, dakle potrošnog materijala. Ali, saznajemo da veliki broj parlamentaraca te novce koristi za plaćanje raznih kredita.

Tako političari u toku jednog, a pogotovo dva mandata, pokupuju stanove, vile, zemljišta. Tako isprazne državne kase, koje onda pune prosječne plate građana od 800 maraka.

(N1/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...