HALID GENJAC: Nema nove parlamentarne većine, SNSD-u je interes da RS dobije novac MMF-a

Usvajanje reformskih zakona nije samo uslov za povlaćenje tranše aranžmana MMF-a. Ti zakoni su dio krupnije i vrlo značajne priče za Bosnu i Hercegovinu. Usvajanje je uslov za efikasno provođenje cjelovite retormske agende, koju smo svi prihvatili i na koju smo se svi obavezali, poručio je u intervjuu za Vijesti.ba delegat Kluba Bošnjaka u Parlamentu BiH Halid Genjac

  • Politika

  • 08. Apr. 2017  08. Apr. 2017

  • 1

VIJESTI.BA: Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku zakon o akcizama. Šta to proceduralno znači, ako znamo da je Predstavnički dom odbio hitnu proceduru?

GENJAC: Vijeće ministara je svojedobno dostavilo u parlamentarnu proceduru ovaj zakon sa zahtjevom da se razmatraju po istom postupku.

Predstavnički je odbio hitnu proceduru. Nakon toga, Vijeće ministara je, istovremeno uvidjevši da postoje određeni tehnički nedostaci u tim zakonima, u smislu usaglašenosti s jedinstvenim pravilima za izradu propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, otklonilo nedostatke, povuklo ranije upućene zakone i dostavilo novu verziju, odnosno nove zakone u proceduru i Predstavničkom i Domu naroda. U proceduralnom smislu, kada se zakoni dostavljaju u hitnu proceduru, svaka promjena u njima predstavlja novi zakon.

Sada imamo situaciju da je Vijeće ministara povuklo zakon koji Predstavnički dom nije prihvatio razmatrati po hitnom postupku, po kome se Dom naroda nije ni izjašnjavao. Istovremeno je danas dostavilo nove zakone o kojima se Dom izjasnio, prihvatio hitnu proceduru i usvojio te zakone.

Predstavnički dom je dobio te zakone danas i prema poslovniku Kolegij treba da ih stavi na prvu narednu sjednicu. Moguće da se ta sjednica održi kao hitna sjednica i onda bi se osigurala mogućnost da se u traženim rokovima, u pogledu povlačenja tranše MMF-a, ispoštuje rok i da sve da se stigne na vrijeme.

VIJESTI.BA: Očekujete li da će novi zakoni dobiti podršku Predstavničkog doma? Predsjednik SNSD Milorad Dodik je istakao da zna i dan i sat kada će zakon o akcizama biti usvojen. Tvrdi da će postojati većina u Predstavničkom domu.

GENJAC: Teško mi je govoriti o tome, jer su to špekulacije. Predstavnički dom je zaseban i svaki poslanik ima mogućnost odlučivanja. Međutim, mislim da usvjanje ovih zakona nije jednostavno uslov za povlačenje tranše aranžmana.Ti zakoni su dio krupnije i vrlo značajne priče za Bosnu i Hercegovinu.

Usvajanje je uslov za efikasno provođenje cjelovite retormske agende koju smo svi prihvatili i na koju smo se svi obavezali.

Usvajanje zakona je pretpostavka da se nama namjienjena sredstva u međunarodnim finansijskim institucijama konačno učine raspoloživim i uslov je da počnu značajniji infrastrukturni radovi koji su nam neophodni. Ja mislim da je dobro što je Dom naroda podržao te zakone.

Dobro je i to što se otvorilo mogućnost da Predstavnički dom razmatra te zakone i eventualno ih usvoji u traženom roku.

VIJESTI.BA: U glasanju na Predstavničkom domu, kada hitna procedura nije prihvaćena, jedinstvene podrške akcizama nije bilo ni u Klubu SDA. Je li vas to iznenadilo i je li poslije toga bilo konsultacija u Klubu SDA? Može li se očekivati naredni put jedinstven stav po ovom pitanju?

GENJAC: Predsjedništvo SDA je odlučilo da te zakone treba podržati i obavezalo sve poslanike i delegate i prije sjednice. Mogu najaviti konsultacije i mogu izraziti optimizam da će biti usvojeni nakon svega.

VIJESTI.BA: Budući da je jedan dom Parlamenta usvojio tražena zakonska rješenja, koja su uslov za tranšu, šta to može značiti MMF-u?

GENJAC: To što jedan dom usvoji nema značaja MMF-u. Usvajanje u oba doma je MMF-u relevantno. MMF ima sjednice krajem mjeseca, imamo sedam dana maksimalno da stignemo rok. Važno je zato da Predstavnički dom što prije zasjeda, te stavi ovo na dnevni red. Ako bi ishod bio pozitivan, stigli bismo rokove. To bi onda ovu priču o evropskom putu i reformama, te aranžmanom MMF-a, učinilo izvjesnijom i umanjilo štetu. Sve ostalo bi bilo veoma štetno.

VIJESTI.BA: Svejdoci smo komentarima i konstatacijama i poslanika i delegata da je na nivou BiH uspostavljana nova većina sa SNSD-om, jer su upravo oni glasali za ove zakone. Kako to komentirate?

GENJAC: Rješavanje ovog pitanja je u velikoj mjeri u vezi s radom entitetskih Vlada, te kantona, gdje je realan život. Njima je bitno uspješno rješavanje ovog pitanja, pa iz tog razloga interes stranaka koje čine entitetske vlade. Ne radi se ni o kakvoj većini na državnom nivou. Tu je naravno i odnos Saveza za promjene prema Vladi RS. Teško bilo šta iznad toga.

(Vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...