BORIS DEŽULOVIĆ: „Helikoštapler Mile“

Džabe ti, naime, sve - džabe ti i veličanstvena historija i slavne bitke, i referendum i ustav i policija, i Dan Republike i krsna slava i zastava i grb i himna, sve ti je džabe ako država nema reprezentativni predsjednički helikopter

  • Mini market

  • 14. Apr. 2017  14. Apr. 2017

  • 0

Piše: BORIS DEŽULOVIĆ

Zvao me jednom prilikom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, nabavili Mujo i Suljo lovačkog psa, njemačkog oštrodlakog ptičara pa krenuli u lov. Cijeli dan lovili oni s ptičarom, polomili se i oni i nesretni pas, a lovačka torba prazna. “Bogami nešto ne valja”, rezignirano na kraju procijedio Mujo. “Il ovo nije ptičar, il ga mi ne bacamo dovoljno visoko.”

Na taj me dobri, stari vic podsjetila vijest da je vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske donijela odluku o dizanju desetak milijuna konvertibilnih maraka kredita za nabavku reprezentativnog, takozvanog “višenamjenskog” helikoptera za prijevoz visokih državnih funkcionera, ali i hitni medicinski transport pacijenata. Nema, jebiga, ozbiljne države bez suvremenog višenamjenskog helikoptera za hitni prijevoz predsjednika, premijerke, ministara i drugih bolesnika.

Neće valjda, objašnjavaju u banjalučkoj Narodnoj skupštini, predsjednik Milorad Dodik i ovoga ljeta na Kočićev zbor u Stričiće na Manjači - automobilom? Nije stvar u tome da ne bi mogao ili ne bi želio, stvar je u dignitetu Republike Srpske. Što će ljudi reći, što će reći visoki gosti: Mile, Mile, kukala ti majka, kakva ti je ovo Republika, ni predsjedničkog helikoptera nema?!

Dan prije nego što će Narodna skupština na spisak za kupovinu staviti reprezentativni višenamjenski helikopter, Dodik je na proslavi Dana policije RS istakao kako je entitetski MUP atribut i garant nezavisnosti Republike Srpske. “Neki još uvijek neće da nas priznaju i ne daju nam međunarodno priznanje, ali to ne znači da mi nismo država”, rekao je na svečanoj akademiji predsjednik Mile, pa odmah naložio Narodnoj skupštini da se kupi helikopter.

Džabe ti, naime, sve - džabe ti i veličanstvena historija i slavne bitke, i referendum i ustav i policija, i Dan Republike i krsna slava i zastava i grb i himna, sve ti je džabe ako država nema reprezentativni predsjednički helikopter. Eno i SDA priprema apelaciju Ustavnom sudu za osporavanje imena Republike Srpske: Bakir Izetbegović okupio najeminentnije pravničke umove u Bošnjaka, i od Ustavnog suda traži - tako sam čuo, ne držite me za riječ - da se Dodikovoj Srpskoj oduzme pravo na atribut Republike jer nema reprezentativni predsjednički helikopter.

Nema s tim stvarima zajebancije. U Ujedinjenim nacijama, na šalteru za prijem novih članica, prvo pitaju imate li helikopter. Eno Kosovo, samo posljednji primjer: sve su nesretni kosovski Albanci napravili što se od njih tražilo, donijeli na East River pun kombi zakona, dokumenata, papira, diplomatskih depeša i međunarodnih priznanja, a službenik na šalteru pitao ih samo gdje im je predsjednički helikopter. Na Kosovu onda - sjetit ćete se te zgode - pokušali s dronom, ali nije im prošlo.

Ili, drugi primjer, Bosna i Hercegovina.

Baš nekidan, usred cijele te furtutme s Dodikovim višenamjenskim helikopterom od desetak milijuna maraka, portal Klix objavio je reportažu iz helikopterskog hangara u kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu, gdje već četiri godine parkiran i konzerviran leži reprezentativni helikopter za prijevoz članova Predsjedništva BiH, visokih funkcionera i gostiju. Baš pravi pravcati predsjednički helikopter, snažni ruski Mi-8T ofarban u plavo-žuto-bijele boje Bosne i Hercegovine, s kožnim foteljama i lakiranim drvenim stolovima - drug Tito ga se ne bi posramio - pune četiri godine, eto, tavori u hangaru u Rajlovcu, a da nikad u njega predsjednička noga kročila nije.

Sunce ti jebem, to je država!, zadivljeno sam uzdahnuo pročitavši reportažu.

Četiri godine - cijeli jedan mandat - Oružane snage BiH održavaju ga, servisiraju, podmazuju, čiste, lašte i farbaju, a predsjednički se helikopter, ponos Bosne i Hercegovine, nijednom u te četiri godine nije odlijepio od piste u Rajlovcu. Džabe su pred Predsjedništvom uređivali i svečano otvarali onaj lijepi heliodrom, eno ga sad služi kao trotoar - niti Bakira da helikopterom prebace do posla: nepomično parkiran stoji moćni ruski vrtolet u hangaru kao kostur kakvog plavo-žutog transformersaurusa, ali stoji.

Predsjednički helikopter.

To je, eto, ozbiljna država: nema možda funkcionalnu vladu, ni funkcionalni parlament, niti uopće funkcionalnu vlast, nema zapravo nikakvu vlast, iako ih ima barem četrnaest, nema funkcionalnu vojsku, ni policiju, ni zdravstvo, ni školstvo, nema zapravo ništa, ali ima predsjednički helikopter. Ničemu taj helikopter ne služi - ničemu barem iz uputstva za upotrebu Mi-8T - osim da se zove predsjedničkim, i to je sve što se od njegovih performansi očekuje. Jer nema, shvatili ste, ozbiljne države bez reprezentativnog predsjedničkog helikoptera.

Nesretna Republika Srpska, eto, ima sve - ima republiku, ima parlament, ima vladu, ima policiju, ima vlast, ima Milu - sve ona ima, samo nema predsjednički helikopter. Bosna i Hercegovina, s druge strane, nema zapravo nijedan funkcionalni atribut države osim predsjedničkog helikoptera, i eno joj zastave pred zgradom Ujedinjenih naroda.

“Bogami nešto ne valja”, rezignirano će stoga na kraju procijediti Mile. “Il ovo nije država, il mi pare ne bacamo dovoljno visoko.”

(Portal Buka)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...