RAZARANJE REPUBLIKE SRPSKE: Agonija “Alumine”, “Pavgord” iznad Suda RS-a

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 21. Apr. 2017  21. Apr. 2017

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

 

 

Zvornička “Alumina” je u agoniji, 1.400 radnika je na korak od ulice, još 2.000 radnika, koji žive posredno od ove firme, takođe. 

 

Vlada RS i vrh ovog entiteta nemoćni su da bilo šta učine, jer je sve u rukama sudije Jelene Todorović, koja je blokirala račune “Alumine” zbog navodnih potraživanja firme “Pavgord”.

 

Sudija Todorović, kao i predsjednica Suda u Zvorniku Slavica Tadić drže sudbinu “Alumine” u svojim rukama, ali i sudbinu Zvornika i Milića. 

 

Ono što šokira jeste činjenica da narečene odbijaju da postupe po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjaluci, koji je naložio deblokadu računa.

 

Nema nikakve dileme da je ovdje riječ o brižljivo planiranoj akciji, iza koje stoji Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, koji želi da se dočepa “Alumine”.

 

Pavlović je iznad Okružnog privrednog suda i to je najveći poraz i Republike Srpske i Režima Milorada Dodika, koji je ovaj entitet, njegove ključne resurse, stavio u funkciju tajkuna.

 

Pavlović sada odlučuje o sudbini građana Zvornika i Milića, što je već pozicija Boga; istina Lažnog, ali u RS takvi haraju.

 

U “Alumini” je boravio i Petar Đokić, nadležni ministar - isprazna parada koja ne znači ništa, niti može bilo šta promijeniti.

 

Sve je u rukama Suda i navedenih sudinica, a da li one služe Pavloviću ili Republici Srpskoj/BiH, krajnje je diskutabilno. Prema viđenom od 12.04.,  kada je blokiran račun “Alumine”, pa do danas, one su u službi Pavlovića. I rade direktno protiv BiH/RS/Zvornika.

 

Pavlović još uvijek ne može početi skidati novac sa računa “Alumine”, jer firma ima pravo da se žali na odluku Suda o blokadi, ali to samo agoniju produžava. Firma ne može da radi, Režim je nemoćan, Pavlović trenutno gospodari. I traži svoj dio “Alumine”, ogroman procenat (vidi dodatak), koji mu ne pripada. Jer je Pavlović nezakonitim radnjama blokirao račune “Alumine”, a njegova potraživanja su ništava.

 

Intervenisao je i MUP RS, inspektori kriminalističke policije bili su kod Predsjednice Suda (koja je plakala), potom kod Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, koji nije plakao, ali je juče ustvrdio da mu je prijećeno. Prije toga on je, kako je to naveo Rajko Dukić, prijetio vlasniku kompanije “Boksit”.

 

Intervencija policije je ništa - tek fingiranje da se nešto radi, da država djeluje, prazna forma bez ikakvog cilja i sadržaja; Pravo pitanje je zašto se hitno u cijelu priču ne uključi VSTS, jer je ovdje došlo do situacije u kojoj Sudija odlučuje o sudbini cijele regije.

 

Nije valjda da “Pavgordu”/Pavloviću niko ništa ne može?! 

 

Račun Alumine je blokiran po osnovu potraživanja od 155 miliona KM koja je "Ukio banka" plasira za četiri svoja povezana licu u periodu od 2003. do 2011. godine; Taj novac je završio u privatnim džepovima Litvanaca - Vladimira Romanova i njegovih saradnika, koji su iz “Birča” odnijeli milijardu maraka. Nezakonito.

 

Provedena je istraga, a sve je završilo u ladici: Danas “Alumina” i jeste u agoniji upravo zbog toga - nerada institucija, nadobudnosti Režima i štićenja kriminala.

 

U decembru 2012. godine u nekoliko dana je založena cjelokupna imovina FG "Birač", "Alumine", "Mehanike" i "Alusila", protivno svim zakonima u RS, kako bi se obezbijedilo ovo kontroverzno potraživanje od 155 miliona KM. O svim ovim postupcima vodi se na desetine sporova za utvrđenje ništavosti, kao i krivični postupci.

 

"Ukio banka" je prodala dio ovog potraživanja kontroverznoj firmi "Pavgord" iz Foče. Ovaj ugovor, između "Pavgorda" i "Ukio banke" je ništavan i o njemu se vodi spor pred sudom u Bijeljini. 

 

Sudija Jelena Todorović, iz Osnovnog suda u Zvorniku, je 12.04.2017. godine ekspresno blokirala račun "Alumine", sa namjerom da “Pavgord” naplati 155 miliona KM. 

 

Znači, račun "Alumine" je blokiran zbog naplate kontroverznog potraživanja, za ništave zaloge, u korist kontroverzne firme i od strane suda koji ne želi da postupa po nalogu Okružnog privrednog suda, ispoštuje privremenu mjeru  i odblokira račun. 

 

Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, podržava Gordana Pavlovića, vlasnika "Pavgorda", poziva na pregovore, iako bi njegov primarni cilj trebao biti da zaštiti građane, a pusti sudovima i ostalim institucijama da urade svoje.

 

Stevanovića optužuju da je uticao na Sud u Zvorniku, bio u intenzivnoj komunikaciji sa predsjednicom Osnovnog suda u Zvorniku Slavicom Tadić, oko blokade računa “Alumine”, što je on demantovao.

 

Tadićeva je predmet dala sudiji Jeleni Todorović, koja je ranije bila opuživana za krivično djelo - nesavjestan rad u službi. 

 

Sada je dostigla vrhunac.

 

Isti dan kada je blokirana "Alumina", 12.04. o.g., Okružni privredni sud u Banjaluci je donio mjeru kojom zabranjuje naplatu ovog potraživanja, međutim, sudija Todorović niti predsjednica suda Tadić ne žele da postupaju!!! 

 

Apsurdna situacija, da dvije sudinice, za račun Gordana Pavlovića drže “Aluminu” i cijeli Zvornik kao taoce. 

 

Da je Pavlović vrlo precizno odigrao veliku igru (nije on sam u tome, već cijela organizacija), svjedoči i podatak da je advokat “Alumine” i “Birača” Risto Kojić, kako se tvrdi, bez znanja uprave "Alumine" i stečajnog upravnika "Birača", komunicirao sa Zoranom Stevanovićem i Gordanom Pavlovićem. 

 

Risto Kojić je zajedno sa Vitom Popovićem dan prije tvrdio da do blokade ne može dođi. 

 

Kojić i Aleksandar Popović, sin Vite Popovića, dobili su otkaz i više nisu advokati “Alumine”.

 

Za petak je zakazan protest radnika “Alumine”: najmanje što bi trebalo je da ne maknu ispred Suda dok ne spasu svoju firmu, a potom ispred MUP-a i Tužilaštva, dok se ne počne voditi istraga koja će otkriti, a ne zaštiti kriminalce.

 

Ukoliko se zahtjevima firme "Pavgord" na bilo koji način izađe u susret, onda nema dileme da je cijeloj igri dat legitimitet iz vlasti RS.

 

Kakogod, najveći krivac za ovo i ovakvo stanje je Milorad Dodik i njegova politika.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...