PEDESET NIJANSI SIVE: Ministar Mektić očekuje da će BiH biti skinuta sa „sive liste“ i stavljena na „svijetlosivu listu“ Moneyvala

Bh. vlasti imale rok da, između ostaloga, naprave jedinstvenu bazu svih nevladinih organizacija u zemlji, a vlasti iz Republike Srpske da izmijene Krivični zakon kako bi zemlja došla na korak do skidanja sa "sive liste"

  • Društvo

  • 21. Apr. 2017  21. Apr. 2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izrazio je očekivanje da će sve nadležne institucije u BiH ispuniti obaveze iz akcionih planova kako bi BiH bila skinuta s takozvane "sive liste" FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

 

FATF i MONEYVAL (Komitet stručnjaka Vijeća Evrope za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

 

Kako Bosna i Hercegovina nije uskladila svoje obaveze u cijelosti s tim međunarodnim organizacijama, FATF je BiH stavio na "sivu listu", što znači da je poslovanje banaka u BiH i nekih banaka u inostranstvu usporeno i otežano.

 

Mektić je danas podsjetio da je Vijeće ministara usvojilo akcioni plan u kojem su sadržane sve one obaveze koje BiH treba ispuniti da bi bila skinuta s te liste zemalja, a slične akcione planove donijele su i entitetske vlade, ali nije ispoštovan rok za ispunjavanje obaveza koji je bio kraj 2016. godine.

 

Naime, bh. vlasti imale su do tada rok da, između ostaloga, naprave jedinstvenu bazu svih nevladinih organizacija u zemlji, a vlasti iz Republike Srpske da izmijene Krivični zakon da bi zemlja došla na korak do skidanja sa "sive liste".

 

Međutim, Mektić se nada da će do naredne plenarne sjednice FATF-a koja bi trebala biti održana u junu biti usvojene izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju sve preporuke ovih međunarodnih tijela, a samim tim da će sva priča o "sivoj listi" biti završena.

 

Ukoliko bi Krivični zakon RS-a bio usvojen do maja, očekuje se da će FATF na plenarnoj sjednici u junu predložiti posjetu BiH koja bi se trebala desiti prije septembarskog plenarnog sastanka.

 

U zavisnosti od rezultata posjete, BiH bi mogla biti brisana sa "sive liste", odnosno zadržat će status "svijetlosiva lista" kakav ima od početka provedbe Akcionog plana, odnosno od juna 2015. godine, prenosi Fena.

 

trenutak ...