MEKTIĆ I KORAJLIĆ POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI: Nadam se da će nas skinuti sa “sive liste”

Ukoliko bi Krivični zakon RS-a bio usvojen do maja, očekuje se da će FATF na plenarnoj sjednici u junu predložiti posjetu BiH koja bi se trebala desiti prije septembarskog plenarnog sastanka.

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2017  21. Apr. 2017

  • 1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o znanstvenoj, obrazovnoj i stručnoj suradnji.

 

 

Kako je danas istaknuto, taj sporazum omogućit će uključivanje akademske zajednice u pronalaženje kvalitetnih odgovora na sve složenije sigurnosne izazove kroz suradnju u stručnoj, obrazovnoj i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti.

 

Mektić je napomenuo da takve aktivnosti imaju za cilj pravljenje takozvanog šireg fronta u borbi protiv svih oblika kriminaliteta koje prijete sigurnosti koja je osnovna stvar za kvalitetan život jer je sigurnost u svakoj oblasti ključna za napredak društva u cjelini.

 

Ocijenio je da se BiH nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi koju osjete svi njeni građani, te je važno uključiti širu javnost u pronalasku načina za promjenu takvog stanja te dodao da sve to na određeni način prijeti sigurnom ambijentu.

 

Dodao je da postoje planovi za borbu protiv korupcije, ali da BiH nedostaju konkretni rezultati koji bi bili pokazatelj da se radi na zaustavljanju korupcije i rješenju tog problema.

 

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić potcrtao je da su ta interdisciplinarna obrazovna institucija i Ministarstvo sigurnosti i do sada surađivali te da se je današnjim sporazumom formalno postala službena ta suradnja.

 

Istaknuo je da Fakultet želi biti dio širokog fronta u borbi protiv sigurnosnih izazova, najavljujući da će se i kroz nove nastavne planove uvoditi proučavanje novih sigurnosnih izazova.

 

- Pravno nereguliranje nekih oblasti dovodi do pravne nesigurnosti građana, ali i do pravne sigurnosti terorista i drugih izvršitelja kaznenih djela, odnosno dok se sve pravno ne normira teroristi i kriminalci bit će pravno sigurni - kazao je Korajlić.

 

Mektić je izrazio očekivanje da će sve nadležne institucije u BiH ispuniti obaveze iz akcionih planova kako bi BiH bila skinuta s takozvane “sive liste” FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

 

FATF i MONEYVAL (Komitet stručnjaka Vijeća Evrope za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

 

Kako Bosna i Hercegovina nije uskladila svoje obaveze u cijelosti s tim međunarodnim organizacijama, FATF je BiH stavio na “sivu listu”, što znači da je poslovanje banaka u BiH i nekih banaka u inostranstvu usporeno i otežano.

 

Mektić je danas podsjetio da je Vijeće ministara usvojilo akcioni plan u kojem su sadržane sve one obaveze koje BiH treba ispuniti da bi bila skinuta s te liste zemalja, a slične akcione planove donijele su i entitetske vlade, ali nije ispoštovan rok za ispunjavanje obaveza koji je bio kraj 2016. godine.

 

Naime, bh. vlasti imale su do tada rok da, između ostaloga, naprave jedinstvenu bazu svih nevladinih organizacija u zemlji, a vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska da izmijeni Krivični zakon da bi zemlja došla na korak do skidanja sa “sive liste”.

 

Međutim, Mektić se nada da će do naredne plenarne sjednice FATF-a koja bi trebala biti održana u junu biti usvojene izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju sve preporuke ovih međunarodnih tijela, a samim tim da će sva priča o “sivoj listi” biti završena.

 

Ukoliko bi Krivični zakon RS-a bio usvojen do maja, očekuje se da će FATF na plenarnoj sjednici u junu predložiti posjetu BiH koja bi se trebala desiti prije septembarskog plenarnog sastanka.

 

U zavisnosti od rezultata posjete, BiH bi mogla biti brisana sa “sive liste”, odnosno zadržat će status “svijetlosiva lista” kakav ima od početka provedbe Akcionog plana, odnosno od juna 2015. godine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...