DODIK ZA PROBLEME RADNIKA „ALUMINE“ OKRIVIO PRAVOSUĐE: "Oni služe sebi i kriminalu, a ne pravdi, ne može se zbog bolovanja sudije ugroziti poslovanje firme“

"Kao predsjednik Republike Srpske nemam pravo da se miješam u rad pravosuđa, ali moram izraziti ogorčenje njegovim radom", rekao je Milorad Dodik

  • Društvo

  • 21. Apr. 2017  21. Apr. 2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za novinare da je protest radnika u Zvorniku, koji je organizovan zbog blokade računa „Alumine“, na osnovu odluke Osnovnog suda u Zvorniku, stvar pravosuđa.

 

"Kao predsjednik Republike Srpske nemam pravo da se miješam u rad pravosuđa, ali moram izraziti ogorčenje njegovim radom", rekao je Dodik.

"Pravosuđe Republike Srspke u ovom trenutku vodi nekoliko procesa, a jedan je i dokazivanje potraživanja Litvanca i njihovih firmi. Stečajni upravnik kojeg je odredilo pravosuđe odbio je priznati ta potraživanja, a onda se pojavila neka firma iz Foče koja je to kupila nekim ugovorom potraživanja. Pravosuđu je bio potreban dokaz o preuzimanju tih potraživanja i taj proces se sada vodi na sudu", smatra Dodik.

On je dodao kako je Viši privredni sud donio odluku da se uspostavi privremena mjera blokade i naložio sudu da to uradi, a sudija koji vodi to rješenje otišao je na bolovanje.

 

"Pravosuđe služi sebi i kriminalu, a ne pravdi i pravičnosti. Ne može bolovanje biti razlog ugrožavanja poslovanja Alumine", izjavio je Dodik.

 

Komentirajući jučerašnje glasanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Milorad Dodik je kazao da ga je zvao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i pokušao da dođe do rješenja.

 

"Sa povećanjem koje bi se desile da je Zakon usvojen, cijena bi i dalje ostala najniža u regionu. SNSD je izračunao da bi putevi sa povećanom akcizom dobili 25 miliona KM na stavci koja je namjenska. Ovim zakonom bi dobili nekoliko važnih stvari", poručio je Dodik.

 

Predsjednik Republike Srpske je najavio i da će u nedjelju, 23. aprila, sa novoizabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati u Donjoj Gradini obilježavanju stradanja u sistemu logora Јasenovac.

 

"Važno je da svi zajedno odamo poštu svim žrtvama sistema logora Јasenovac u kojem je počinjen genocid, iako to zvanično nije priznato", rekao je Dodik.

 

On je naveo da je važno što vlade RS i Srbije zajednički organizuju obilježavanje stradanja u sistemu logora Јasenovac kojem će prisustvovati i ministri dvije vlade.

 

trenutak ...