PREDSJEDNIK PDP-a BRANISLAV BORENOVIĆ, OTVORENO: Ovo vodi ka bankrotu, vrijeme je da Dodikova Vlada ode sa političke scene

Predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u NSRS Branislav Borenović mišljenja je da je vrijeme za odlazak Vlade RS-a sa političke scene jer ništa nije dobro uradila za građane, iako je imala sve mehanizme vlasti i poluge kako bi RS vodila u dobrom pravcu

  • Politika

  • 22. Apr. 2017  22. Apr. 2017

  • 0

Mi vidimo da vri sa svih strana, da je došlo i do obračuna unutar vladajuće koalicije, do završenog čerupanja javnih sredstava, poručio je Borenović u Dnevniku TV1.

Zašto je Savez za promjene protiv usvajanja Zakona o akcizama?

Iz pragmatičkog ekonomskog razloga. To će dovesti do lančanih poskupljenja u RS-u i BiH i taj zakon će imati štetne posljedice po poljoprivredne proizvođače, od čega veći dio njih živi u RS-u. Govorili smo da je potrebno ići sa uvođenjem plavog dizela kako bi se posljedice povećanja goriva sanirale kroz uvođenje plavog dizela. Čitavo vrijeme je postojala spremost da se ide sa plavim dizelom, međutim na kraju je došlo rješenje na način ili uzmite ili ostavite. Ide Zakon o akcizama bez plavom dizela bez da se pomogne poljoprivreda koja je tako i tako u lošoj poziciji.

Šta je onda motiv SNSD-a?

Isključivo doći do kreditnog zaduženja kako bi krpili budžetske rupe. Njih ne interesuju akcize kao način da se otvori put ka novim zaduženjima u vezi infrastrukturnih projekata. o čemu se najviše govori u Federaciji. SNSD isključivo interesuju kredit sa MMF-om, nikakva Svjetska banka, nego sredstva koja direktno idu u budžet RS-a kako bi se finansirala tekuća budžetska potrošnja, SNSD ništa drugo ne zna raditi osim uzimati kredite kojima se krpe rupe u budžetu i zašto je dug prešao iznos od 6 milijardi KM što je najveći dug na Balkanu.

Milorad Dodik tvrdi da to nije krpljenje budžetskih rupa. Kaže da je to za razvoj i da će se tako riješiti pitanje poljoprivrednika?

Ja ne znam kako će riješiti ako se poljoprivrednicima duguje značajan iznos sredstava po osnovu zakonskih subvencija koje su obavezni da dobiju. Vlada duguje skoro 50 miliona njima i to je isprazna Dodikova priča. On je jučer izašao sa izjavom koja je toliko nebulozna da nisam vjerovao da li sanjam ili to čitam, da se ukupan dug RS-a smanjuje, što je totalna neistina i ismijavanje građana jer ukupan dug RS-a za osam godina se udvostručio a 2011. godine Dodik je ukinuo jedino organičenje zaduživanja koje je postojalo po zakonu kojim je definisano da ukupna otplata kredita u jednoj godini ne smije preći 18 posto izvornih prihoda iz prethodne godine.

Danas će iz budžeta od izvornih prihoda skoro 50 posto, to jeste svaka druga marka ići za vraćanje kredita a vidimo kakvi su efekti zaduživanja. Nema novih zapošljavanja i investicija i onda se postavlja pitanje zbog čega će nam kredit. Zašto se zadužujete ako niste sa time sposobni da napravite razvoj. Prodaja obveznica također se radi iz istog razloga kako bi se barem došlo do sljedeće godine a da ne bude velikih zastoja u isplatama neto plata.

Znači li to da je ovo zatvaranje duga ranijih dugova?

To nije istina. Ako se zatvaraju raniji dugovi, zašto se onda ne smanjuje ukupno zaduženje. Kako je moguće da krajem 2015. godine ukupan dug 4,9 milijardi, krajem prošle godine 5,4 a u ovoj godini preko 6 milijardi. Svake godine i po podacima Dodikove vlade dug raste za pola milijardi KM. Postavlja se tu pitanje ko onda ima problem sa matematikom.

Gdje je granica zaduživanja?

Nema je, ona je davno probijena i ovo vodi ka bankrotu ali je moguće riješiti problem i mi imamo rješenje za ogromna zaduživanja. Kada dođemo na vlast, jedini je način da se uradi ozbiljna strategija i da se kroz reprogramiranje ukupnog duga rastegne period otplate sa narednih tri ili četiri na narednih deset godina i smanjite ratu kredita u budžetu, što znači da bi sljedeće godine umjesto 900 miliona KM predvidjelo da se vrati 400 miliona, što bi oslobodilo sredstva za poljoprivredu ali to znači ozbiljan razgovor sa kreditorima ili veliki, ogromni kredit koji bi pokrio sve postojeće kredite i rastegnuo period otplate za 10 godina.

Je li vrijeme za rekonstrukciju Vlade RS-a?

Mislim da je vrijeme za odlazak Vlade RS-a sa političke scene jer ništa nije dobro uradila za građane, iako je imala sve mehanizme vlasti i poluge kako bi RS vodila u dobrom pravcu. Mi vidimo da vri sa svih strana, da je došlo i do obračuna unutar vladajuće koalicije, do završenog čerupanja javnih sredstava. Imamo problem kada je u pitanju zvornička regija, tu su jednostavno u sukobu dva vladajuća klana ko će više uzeti miliona. Vidimo problem u Ljubiji gdje je došlo do sukoba oko toga ko će raspolagati sa neraspoređenom dobiti a radi se o 100 miliona KM i o resursu koji stvara ogromno bogatstvo. Njih ne zanima interes RS-a.

(Vijesti.ba/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...