MAMIĆ NA SUĐENJU: "Htio sam si uperiti pištolj u glavu! Nisam kriminalac, ja sam tvorac Dinama i borac protiv korupcije"

Na osječkom Županijskom sudu danas u 10 sati, čitanjem optužnice zbog pljačke u Dinamu, počela je najvažnija utakmica Zdravka Mamića.

  • Sport

  • 27. Apr. 2017  27. Apr. 2017

  • 0

Gazdi Dinama, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru sudi se jer ih USKOK tereti da su klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić već 15 godina autokratski vodi gradski klub te prema tvrdnjama USKOK-a iz njega izvlači novac, većinom putem transfera igrača. Luka Modrić i Dejan Lovren najveće su zvijezde postupka te se s nestrpljenjem čekaju njihova svjedočenja krajem svibnja i početkom lipnja.  

 

"Ovo će biti predstava", najavio je Mamić po dolasku na osječki sud. Nakon izlaganja optužbe izjasnio se da nije kriv te da ne razumije optužnicu. 

 

"To je nešto najgnjusnije što sam ikada čuo. Laž i besmislica. U ovom istom prostoru s nekadašnjim predsjednikom suda Ninoslavom Ljubojevićem dogovarao sam i potpisao transfer te podjelu novca od transfera njegovog sina Gorana Ljubojevića. Na tom ugovoru je i pečat uvaženog odvjetnika Ivana Brlekovića, koji me danas na sav glas proziva da sam kriminalac", nastavio je Mamić.

 

"Nisam kriminalac, ja sam tvorac modernog Dinama. S mojim dolaskom u klub počela je borba protiv korupcije. Novac je prije mog dolaska odlazio u inozemstvo", govori nam Mamić i pokazuje prikupljenih 150 novinskih članaka kao prilog toj tvrdnji. 

 

Mamiću je sudac na prvoj raspravi brzo oduzeo riječ jer se nije držao teme prilikom izlaganja. USKOK-ovce je nazvao prevarantima i manipulatorima, a tvrdio je da ništa nije radio na štetu Dinama i da sporni transferi - nisu sporni. Sebe je ponovno opisao kao tvorca Dinama, a ne kriminalca.

 

Nastavak suđenja je u petak u 9 ujutro, a Dejan Lovren, hrvatski reprezentativac čiji je transfer jedan od sumnjivih, trebao bi svjedočiti 29. svibnja.

 

Početak glavne rasprave održao se danas, dok sutra pred suca i čanove njegovog vijeća izlaze svjedoci iz Porezne uprave. Sudac Darko Krušlin odredio je još sedam dvostrukih termina, zaključno s 11. i 12. rujnom.

 

 

Mamića na sudu dočekala obožavateljica: Bože, kako je zgodan 

 

Mamić je dobre volje došao na osječki sud, u pratnji svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića. Pred sudom su ga dočekale obožavateljice koje su mu poručile da nikad ne napusti nogomet ni Hrvatsku.

"Bože, kako je zgodan", kazala je izvjesna gospođa Katica Božinović koja je ranije radila na sudu, a danas je pred njega došla dočekati i izljubiti Dinamovog savjetnika. 

 

Sudu je uz Zdravka Mamića pristupio Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Zoran Mamić sudu je poslao ispriku da je odsutan zbog službenih obveza te će naknadno pristupiti. 

alt

alt

 

alt

 

Riječ je o jednom od najiščekivanijih suđenja u Hrvatskoj, koje prati i Europa, posebno zbog svjedočenja Modrića i Lovrena, ali i Eduarda da Silve, Gordona Schildenfelda, Jerka Leke, Dina Drpića, Ivana Bošnjaka, Branka Ivankovića, Vlade Kasala, Stjepana Deverića... Za sada je predloženo saslušanje 76 svjedoka. Iskazi ostalih svjedoka bit će pročitani na suđenju.

 

Spis se sastoji od 167 omota u kojima je 14.826 stranica i 2388 dokaznih prijedloga USKOK-a.

Zdravko Mamić je nakon čitanja optužnice kazao da se ne osjeća krivim. "Ne razumijem optužnicu, niti je slušam. Nebitna je za moju obranu. To je najgnjusnija laž. Ja neću lagati i zato vam ponavljam: ne razumijem ovu optužnicu"; rekao je Mamić.

 

 

Lovren u sms-u Nikkyu Vuksanu: Kad vam sranje dođe do glave, onda ide, Dejane, izvuci nas

 

Optužba je između ostalog istaknula da će dokazati kako su Mamić i suradnici lažno prikazali da Lovrenu pripada polovica odštete od transfera u Lyon, a što je učinjeno antidatiranjem ugovora. Optužba tvrdi kako je Damir Vrbanović tim povodom izmijenio više lažnih telefax poruka s klubom Olympique Lyon, a na jednoj od njih je navedeno i krivo ime francuskog kluba. Tvrda da je njima i nevjerodostojni potpis Dejana Lovrena. " Dokazat ćemo da Lovren nije imao pravo na polovicu odštete na temelju ugovora koji je nastao nakon što je napustio Dinamo. U sms poruci Nikkyu Vuksanu (na njega je Mamić prenio poslove prilikom gašenja svoje menadžerske agenije, op.a) Lovren je napisao: "A kada vam svima sranje dođe do grla, onda ide Dejane izvuci nas..."

 

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković tvrdi kako će dokazati i da je poreznik Milan Pernar primio mito te pomogao Zoranu Mamiću u utaji poreza. U prilog tome optužba ukazuje na nesrazmjer imovine i prihoda poreznika Pernara.

 

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković istaknula je da se optužnica USKOK-a temelji na pogrešnoj interpretaciji ugovora i pravilnika o prodaji igrača. "Nema antidatiranja, neutemeljeno je tumačenje da Lovren nije imao pravo na 50 posto iznosa od transfera niti je točno da je ugovorom o raskidu igrač potvrdio da nema potraživanja od kluba jer taj ugovor određivao je samo dio prava. Ostalo je navedeno u aneksima ugovora, među ostalim i postotak od transfera. Ni Modrićev aneks nije nezakonit, već je na temelju njega ostvareno pravo na podjelu novca od transfera"

 

 

Mamić: Ja i Luka potpisali smo ugovor, to je ustaljena praksa za ulaganje u igrača 

 

Podsjetimo, USKOK optužuje Mamića da je tzv. "Anexom ugovora o profesionalnom igranju" isplatio Modriću 50 posto novca od njegovog transfera u Tottenham 2008. godine. Sloković je navela je kako je Modrić zaista dobio 50 posto od transfera, ali da je na to imao pravo.

 

"Nijedan od dokumenata na koje se poziva USKOK ne zabranjuje podjelu transferne odštete između kluba i igrača. To nije novost i to je praksa rješavanja takvih odnosa u svijetu. Kada klub nije imao dovoljno sredstava, a htio je zadržati igrača, onda se aneksom ugovora postiglo da nastavi igrati pod dobrim uvjetima, a igrač se zadovolji podjelom od transfera", rekla je Sloković.

 

Modrić je u Tottenham otišao 2008. godine za odštetu od 21 milijun eura. Sada je otkriveno da je dobio tek malo više od 10 milijuna, a ostatak je otišao Modriću, za kojeg USKOK tvrdi da je taj novac proslijedio Mamiću. Mamić tvrdi da je to normalna procedura i da je Modrić time ispunio svoje obveze iz njihovog ugovora o ulaganju u igrača.

 

"Ponosan sam na Modrića i njegov iskaz USKOK-u, iako sam siguran da se u tom slučaju dogodila velika manipulacija USKOK-a. Ovo je ustaljena praksa, radi se o ugovoru između mene i Luke za ulaganje u igrača. Sve se vidi u knjigama, ali USKOK krivo tumači", poručio je Mamić na Sudu i dodao da ništa nije radio na štetu Dinama. Njegovi odvjetnici napomenuli su da Dinamo ne traži nikakvu naknadu štete u ovom slučaju.

Vrbanović i Pernar također su se izjasnili da nisu krivi po točkama optužnice. 

Mamiću je u najavi obrane sudac oduzeo riječ nakon nekoliko opomena.

 

"Dajte mi da kažem pet rečenica, samo pet rečenica. Nikad ništa nisam radio na štetu Dinama, to ću i dokazati. Borio sam se za Dinamo, a USKOK se služio lažima i manipulacijama. Pa ja kad sam čuo danas njihovu optužnicu, htio sam uperiti sebi pištolj u glavu", rekao je Mamić.

Osvrnuo se i na iskaze Luke Modrića i Dejana Lovrena.

 

"Ja sam ponosan na njih i njihove iskaze USKOK-u. Tamo su pokušali manipulirati njima, posebno Modrićem. Zamislite, davao je iskaz u deset navečer...", rekao je Mamić, prije nego mu je sad oduzeo riječ. 

 

Uskok Zdravka Mamića u prvoj potvrđenoj optužnici tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38 milijuna kuna. Osim ovog slučaja koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca, Uskok je naknadno zbog izvlačenja novca iz Dinama pokrenuo još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu. Uskok sumnja da je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno preko 280 milijuna kuna.

 

Krajem prosinca USKOK je odlučio proširiti istragu nakon rezultata istrage u Švicarskoj, u okviru međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. poreznog uskoka. 

No, kako je poznato, 23. siječnja ove godine sud je donio rješenje u kojem je prihvatio žalbu Damira Vrbanovićevu i ukinuo USKOK-ovo rješenje o proširenju istrage, na što se USKOK žalio. Županijski sud odbio je žalbu i potvrdio odluku suca istrage, uz obrazloženje da su "izostali razlozi o odlučnoj činjenici koja se odnosi na postojanje pravnog kontinuiteta kaznenog djela i njegovoj pravnoj kvalifikaciji prema KZ-u koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela."

 

Istraga je sukladno rješenju USKOK-a obuhvatila djela počinjena od 12. srpnja 2007. do 29. srpnja 2008. te od 21. kolovoza 2007. do 26. veljače 2008. godine. Tada je na snazi bio Kazneni zakon iz 1997. godine, dok je USKOK u svom rješenju o proširenju istrage kvalificirao kaznena djela prema Kaznenom Zakonu iz 2011. godine, a koji je na snagu stupio 1. siječnja 2013. godine.

 

USKOK je proširio istragu zbog sumnje u "zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja", a riječ je o kvalifikaciji po Kaznenom zakonu iz 2011., bez obrazloženja o kojem je djelu riječ prema zakonu iz 1997. godine. To je kvalifikacija po KZ-u iz 2011. godine, a nije obrazloženo koje bi to bilo djelo po KZ-u iz 1997. godine. Kazneni zakon propisuje da se prema počinitelju primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja djela, a ako se zakon nakon počinjenja djela izmijeni, primjenjuje se onaj najblaži za počinitelja.

 

No, ako se izmijeni naziv ili opis kaznenog djela, sud će ispitati postoji li pravni kontinuitet, odnosno može li se činjenično stanje kaznenog djela iz tada važećeg zakona podvesti pod biće odgovarajućeg kaznenog djela iz novog zakona, navela je Slobodna Dalmacija i izvjestila da proširenje istrage protiv Mamića, teško 1,7 milijuna eura pada u vodu, jer ga USKOK tereti sukladno krivom zakonu. DORH je takve tvrdnje jutros demantirao. 

Podsjetimo, Uskok je proširio istragu jer sumnja da je Zdravko Mamić kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo sklopio lažni ugovor s tvrtkom svog sina Marija Mamića, kojim je njegova offshore tvrtka postala 'stvarni' vlasnik Dinamovog igrača. Temeljem tog ugovora, Dinamo je isplatio pola milijuna eura toj tvrtki, a novac je završio u rukama oca i sina, Zdravka i Marija Mamića, kako proizlazi iz priopćenja USKOK-a.

alt

 

Mamić je kupio igrača koji je već bio Dinamov

 

Drugim riječima, Mamić je natjerao Dinamo da plati igrača koji je već bio njihov. Ugovor je sklopljen 12. srpnja 2007. godine.

 

Drugi dio Uskokove istrage se odnosi i na transfer Vedrana Ćorluke u Manchester City. Kako se sumnja, Mamić je preko još jedne offshore tvrtke, iza koje također stoji njegov sin, za uslugu "zastupanja interesa igrača u Engleskoj te pronalazak kluba u dogovorenom roku" na račun te tvrtke uplatio 1,2 milijuna eura. Taj novac su također podijelili otac i sin.

 

Sporno je pak to da je 'posrednik', odnosno Mario Mamić, trebao pronaći klub igraču koji je već počeo igrati u novom klubu. Naime, ugovor je potpisan nakon Ćorlukinog transfera u Manchester City, a odnosio se upravo na njegov odlazak iz Dinama, odnosno na vrijeme prije potpisivanja.

 

Švicarski dokumenti otkrili su najviše

 

Istraga u Švicarskoj otkrila je mrežu offshore tvrtki preko kojih su Mamići izvlačili novac. Iza tvrtki su formalno, prema osnovanoj sumnji, stajali poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, dok je zapravo posao odrađivao Mario Mamić, kojemu je dio novca i uplaćivan izravno na njegov račun.

 

Damir Vrbanović je, tvrdi se, samo potpisivao ugovore i isplate s Dinamove strane, a na čelu cijele kriminalne organizacije Dinama bio je Zdravko Mamić - čovjek kojem se na teret stavljaju malverzacije teške stotine milijuna kuna.

 

Još ranije, u veljači 2016., treći put je proširena istraga protiv Zdravka Mamića, članova njegove obitelji te bliskih suradnika zbog izvlačenja novca iz Dinama, a Zdravko je tada podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba. Tom istragom uz Zdravka su bili obuhvaćeni i njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član Uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje kako bi zloupotrebama u ekonomskom poslovanju preko firmi u inozemstvu i off shore kompanija izvukli novac od transfera Dinamovih igrača i isplaćivali ga jedan drugome, a na temelju fiktivnih usluga.

 

USKOK je prilikom proširenja istrage krajem 2015. godine objavio da ispituje jesu li Mamić i Vrbanović isplaćivali Dinamov novac tvrtkama u Velikoj Britaniji, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Švicarskoj, koja se nalazi na popisu europskih poreznih oaza.

 

Širenjem istrage u Švicarsku u fokus dolazi tvrtka Rasport Management AG registrirana u Alpnachu, a koja se dovodi u vezu s Mariom Mamićem,koji je s ocem nekad vodio menadžersku agenciju za prodaju igrača.

alt


U USKOK-ovoj istrazi, pisali su mediji prošle godine, zabilježene su off shore transakcije u iznosu od oko dva milijuna eura između Dinama i švicarske tvrtke Rasport Management AG, a nakon transfera Boška Balabana, Eduarda da Silve, Georga Kocha, Marija Mandžukića i Ivice Vrdoljaka, za usluge posredovanja. Tu su tvrtku pojedini igrači tijekom ispitivanja povezali s Marijom Mamićem i Nikkyjem Vuksanom, navodili su mediji.

 

Za što se danas sudi Mamiću? U igri su Luka Modrić i Dejan Lovren

 

Prva podignuta optužnica protiv Mamića i suradnika pročitat će se danas na Županijskom sudu u Osijeku.

Iz optužnice proizlazi da su Zdravko i Zoran Mamića, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar izvlačili novca iz Dinama preko dvojice neimenovanih nogometaša. Ubrzo se doznalo da se radi o Modriću i Lovrenu.

 

Uskok sumnja da se novac iz Dinama izvlačio uz pomoć tzv. "Anex ugovora o profesionalnom igranju". Takvim antidatiranim ugovorima Dinamo se, prema sumnjama Uskoka, obećavao davno transferiranim nogometašima isplatiti 50 posto od budućeg transfera. Predmetni aneksi potpisivani su iako su igrači na odlasku iz Dinama potpisali dokumente u kojima je stajalo da nikakvih dodatnih potraživanja prema Dinamu nemaju, tvrdi Uskok.

Na konkretnom slučaju Luke Modrića, Uskok sumnja da je Dinamo zahvaljujući Mamićima na njegov račun u periodu od rujna 2009. do listopada 2011. godine isplatio 81,1 milijuna kuna. Kada se od toga odbije 14,2 milijuna kuna poreza, ostaje cifra od 66,9 milijuna kuna koja je navodno sjela na Modrićev račun u Hypo Alpe Adria banci.

 

Uskok sumnjiči Mamića da je zatim od Modrića zatražio da na njegov račun proslijedi 52 milijuna kuna. U Uskokovom rješenju o pokretanju istrage protiv braće Mamić nema objašnjenja što je bilo s preostalih 15 milijuna kuna, pa je i to vjerojatno jedno od pitanja koje su istražitelji postavili zvijezdi Reala iz Madrida.

Prema USKOK-ovoj optužnici, ali i neslužbenim izvorima, najteže stavke optužnice protiv Dinamove trojke temelje se na pozajmicama koje je Zoran Mamić u više navrata od 2008. do 2010. godine uzimao od Dinama te na sumnji da je Zdravko Mamić preko igrača, aneksima ugovora o profesionalnom igranju, izvlačio novac iz kluba.

 

Kada je riječ o pozajmici, USKOK tvrdi da riječ o nešto više od 24 milijuna kuna. 2011. godine Zdravko Mamić i Damir Vrbanović podignuli su u ime Dinama kredit kod komercijalne banke u iznosu od 4,4 milijuna eura te nakon toga, sumnja se, potpisali aneks ugovora o profesionalnom igranju kojim je prema rješenju USKOK-a utvrđeno neosnovano pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto od budućeg transfera iako su znali da je taj igrač već potpisao izjavu o raskidu ugovora kojom se odrekao svih potraživanja prema Dinamu. Sumnja se da je Mamić naložio da se igraču na račun isplati 25,89 milijuna kuna, čime je nastala obveza plaćanja predujma poreza i prireza, što je plaćeno iz kredita. Prema optužnici, nogometaš je potom 25,89 milijuna kuna vratio na račun Zorana Mamića koji je pokrio pozajmicu, dok je Zdravko, sumnja se, ostatak novca zadržao.

Drugi slučaj je stjecanje nepripadne imovinske koristi od nešto više od 52 milijuna kuna za obitelj Mamić od strane glave obitelji, Zdravka Mamića.

alt


Zdravka Mamića tereti se da je od rujna 2009. do listopada 2011. godine nalagao da Dinamo jednom nogometašu isplati ukupno više od 81 milijun kuna. Zatim je taj nogometaš, kako tvrdi Uskok, prema uputama Zdravka Mamića, podigao više od 52 milijuna kuna te taj novac prosljeđivao njemu i članovima njegove obitelji. Zbog toga je Dinamo, tvrdi Uskok, morao neosnovano platiti 14.233.064,27 poreza.

 

Kako bi se te isplate prikrile Zdravko Mamić je, tvrdi Uskok, prikazao da se isplata vrši temeljem aneksa o profesionalnom igranju, kojim se, prema tvrdnjama Uskoka, neosnovano utvrđuje pravo navedenog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera. Navedeni aneks je, tvrdi Uskok, potpisao Zdravko Mamić, iako je znao da navedeni nogometaš nema nikakvih potraživanja prema Dinamu.

 

U kontekstu ovih optužbi već su ispitani Luka Modrić i Dejan Lovren, dugogodišnji igrači Dinama i intimusi obitelji Mamić. Modrić je, sumnja se, poslužio Mamiću da iz Dinama izvuče više od 81 milijun kuna. Mamiću je Modrić vratio više od 52 milijuna kuna i tu je priču navodno već potvrdio istražiteljima.

 

Mamić: Politički montiran proces, jedva čekam suđenje 

 

Nakon pripremnog ročišta za osječko suđenje krajem siječnja Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je ukupno predloženo oko tri tisuće dokaza te da su "porekli sve navode optužnice".

Zdravko Mamić je, pak, u izjavi novinarima tada ponovio da je riječ o "politički motiviranom procesu", ali da je zadovoljan što će u sudnici "moći dokazati svoju nevinost".

 

"Učinili smo sve da do toga dođe čim prije, jer smo već povukli žalbe Vrhovnom sudu i dokaze koje smo priložili optužnom vijeću, a sada smo prihvatili sve što je Uskok predložio, jer nam se žuri da se to što prije održi i da dokažemo svoju nevinost", poručio je Mamić. Ocijenio je da su time opovrgnuli medijska nagađanja kako će okrivljenici opstruirati postupak na sve moguće načine, jer se događa upravo suprotno.

 

"Veseli me da ću po prvi put imati priliku govoriti o tom predmetu, jer do sada nismo mogli govoriti, a sada ćemo govoriti i u sudnici i u javnosti, jer se od strane Uskoka stalno puštaju spinovi ciljanim medijima i pojedincima da bi se 'sondirao' teren i napravilo suđenje prije suđenja", ustvrdio je tada Mamić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...