STEČAJ JE NEIZBJEŽAN: Dugovanja Robnih rezervi Republike Srpske samo za PDV prešla 9,4 miliona maraka!

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za pokretanje stečaja, a ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i resor koji vodi uplatio neophodna sredstva za vođenje stečajnog postupka kako to Zakon nalaže

  • Društvo

  • 07. Maj 2017  07. Maj 2017

  • 1

Iako su dugovanja Robnih rezervi Republike Srpske samo za PDV prešla 9,4 miliona KM, za premijerku Željku Cvijanović su to tek “bolesti koje sada preživljavamo”.

alt

Sasvim je izvjesno da će Okružni privredni sud u Banjoj Luci, postupajući po prijedlogu direktora Robnih rezervi Republike Srpske Mirka Marčete, pokrenuti stečajni postupak nad ovim javnim preduzećem.Marčeta je 9. marta ove godine podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Robnim rezervama Republike Srpske, potvrđeno je iz Okružnog privrednog suda.

Na vrhu liste

U saopštenju tog suda navedeno je da još nije donijeta odluka o imenovanju stečajnog upravnika, a o potrebi njegovog određivanja će odlučiti pod uslovima i prema razlozima predviđenim Zakonom o stečaju Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za pokretanje stečaja, a ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i resor koji vodi uplatio neophodna sredstva za vođenje stečajnog postupka kako to Zakon nalaže.Stečaj Robnih rezervi RS epilog je nemogućnosti isplate dugovanja od kojih je samo onaj za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH na kraju 2016. godine prešao iznos 9,4 miliona maraka, čime se ovo javno preduzeće našlo u samom vrhu najvećih PDV dužnika na nivou BiH.

To je bio i povod da Tužilaštvo BiH od direktora Robnih rezervi Srpske zatraži da obrazloži zbog čega je poreski dug toliki. Da Robnim rezervama prijeti stečaj, upozorila je krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijsko poslovanje Robnih rezervi, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj. Robne rezerve su od revizora za 2015. dobile negativno mišljenje, nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,82 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u većem iznosu za 965.422 KM.

Revizori su naglasili i da je uprava Robnih rezervi navela niz faktora koji ukazuju da je neizvjesna mogućnost da preduzeće nastavi stabilno poslovanje, a dugovanja su se nastavila umnožavati i u godini iza nas. Stečaju su doprinijela i potraživanja od preduzeća ''Farmland'' iz Nove Topole od 1,52 miliona.

Farma bez grla

Revizori su utvrdili da ''Farmland'' ne posjeduje niti jedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od ''Farmlanda'' potražuju 581 grlo.

Jedini komentar premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović je bio da su to problemi nastali u prošlosti.- Mislim da su greške nastale kada se lutalo oko načina na koji treba da budu organizovane Robne rezerve i to su bolesti koje sada preživljavamo, kazala je Cvijanović.

Gluhaković, ipak, na cijeli slučaj nije imao komentar.

(Vijesti.ba/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...