ŽESTOKIM PUNKOM PROTIV POLITIKE, „NE GLEDAJTE TELEVIZIJU“: Preslušali smo izvrsni prvijenac benda „Divlje svinje“ (VIDEO)

Naša stalna rubrika „Recenzija utorkom“ ovoga pouta bavila se prvim studijskim albumom iskusnih punkera iz Novog Sada

  • Kultura

  • 09. Maj 2017  09. Maj 2017

Piše: MARIO ILIČIĆ

Nije poznato jesu li novosadski glazbenici inspiraciju pri odabiru imena benda pronašli u kultnom dramskom serijalu „Kuda idu divlje svinje“, briljantnih scenariste Ive Štivičića i redatelja Ivana Hetricha, sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi, no jedno je sigurno, poveznica definitivno postoji.

Ovoga puta nije riječ o nekim novim klincima iz „našeg sokaka“, na koje svakako obraćamo pozornost, već o starim i iskusnim punkerima koji su stasali kroz rad i djelovanje u brojnim novosadskim sastavima, pa se nakon decenija „lutanja“ okupili u zajednički projekt „Divlje svinje“.

Bend čine gitaristi i vokali Aleksandar Pogrmić- Aleksa i Steva Mijučić- Stiv, basist Novelja Korać i bubnjar
Frane Malenica.

Za svoj album prvijenac kažu kako predstavlja njihov pogled i kritiku na svakodnevne pojave u društvu i politici, na koje su jednostavno morali reagirati.

Naša stalna rubrika „Recenzija utorkom“ predstavlja njihov studijski dugosvirajući prvijenac koji nosi naziv „Ne gledajte televiziju“, a na kojem se nalazi šesnaest kompozicija.

Početkom veljače ove godine, bend je objavio prvi singl i videospot za naslovnu kompoziciju, a nakon toga i album prvijenac, koji je dostupan za besplatno slušanje na njihovoj bandcamp stranici.

Naslovna kompozicija otvara album „Divljih svinja“ stihovima: „Ne gledajte televiziju, misli glavom a ne guzicom, jer sjebaće vam vašu viziju, ne gledajte televiziju...Informacije iz prve ruke dolaze do tebe, tabloidi, dnevna štampa, sve je tako sveže,
država nam sija, blista, svuda srećna lica, koga boli ku... sto nam mladi ljudi beže...Poludeli penzosi, nepismeni polusvet, Ne očekuj više neki žešći preokret, vođa nam je dao igara i hleba, nosićete pelene, jer to tako treba..
.“.

Provokativni tekst uz žestoke gitarske riffove i aranžmane po uzoru na radove iz najslavnije ere punk pokreta, kada su povijest ispisivali Sex Pistols, The Clash...

I taman kad vam nakon šokantnih dva i pol minuta žestokog „prašenja“ popuste dojmovi naslovne pjesme, „Divlje svinje“ udaraju jače. Pjesma „Demokratija“ započinje bass dionicom, a nastavlja gitarskim podlogama uz stihove: „Odavno nas prave idiotima, igraju se sa našim životima, nameću nam sada svoju volju, u budućnost odlazimo bolju...“

U punkerskih dva i pol minuta, u pjesmi „Ustani“ novosadski glazbenici pozivaju nas da otvorimo oči.

Tvoje ruke vezali su lancima, tvoju zemlju prodali su strancima, hraniće te govnima, ostacima, preko fejsa se viđaš sa ortacma...Hajde ustani i umij se, ustani probudi se, jer vreme ti ističe, sutra je kasno i boleće...“.

Album „Ne gledajte televiziju“ nema loše pjesme, a niti jedna od šesnaest kompozicija nije duža od standardnih tri i pol minuta.

I dok se redaju pjesme: „Šišanje“, „Kancelar“, „Pravila“..., iskusni novosadski glazbenici se brutalno obračunavaju s vlašću i društveno-političkim polusvijetom, stihovima poput onih u „Kancelaru“: „Zar ti misliš majstore da svi smo debili, da gutamo tvoja sranja, da sa nama brišeš pod, zamisli se gari malo, stavi prst na čelo, šta sve može da se desi onome ko izda rod...“

Brzo i žestoko „Divlje svinje“ idu do kraja, a posebnu poruku nose tekstom kompozicije „Smradina“: „Svako jutro pogledam, koje je boje zastava, moram to da proverim, da jednog dana ne izvisim, Za posao u upravi, savetu ili skupštini, sve ću da vam uradim, popušim ili potplatim... Smrad sam kažu veliki, al baš takve trebaju
ne mogu mi odoleti, vrana vrani oči ne vadi..
.“

Ukoliko poslušate izvrsni prvijenac „Ne gledajte televiziju“ biće vam savršeno jasno Kuda idu Divlje svinje.

Vezane vijesti

trenutak ...