CESTE KOJIMA NIKO NE VOZI: Dobit „Autoputeva RS“ pala za 14,5 miliona KM!

Dobit javnog preduzeća „Autoputevi RS“ prošle godine drastično je pala i to za čak 14,5 miliona KM u odnosu na 2015., saznaje poslovni portal Capital

  • Društvo

  • 12. Maj 2017  12. Maj 2017

  • 0

Prema finansijskim izvještajima „Autoputevi RS“ u prošloj godini imali su dobit od samo 1,97 miliona KM, dok su godinu ranije završili sa profitom od čak 16,5 miliona maraka. Ovo je najlošiji finansijski rezultat „Autoputeva RS“ u zadnjih pet godina.

Lani su smanjeni i prihodi „Autoputeva“ i iznosili su 54,5 miliona KM, dok su godinu ranije bili 57,9 miliona KM.

U „Autoputevima“ to zvanično objašnjavaju rastom rashoda i padom prihoda za 4,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

„Preraspodjela prihoda po osnovu akciza na gorivo se vrši svake druge godine. U 2015. godini iznosili su osam miliona KM, u 2016. godini nije bilo raspodjele, dok u 2017. godini očekujemo devet miliona KM“, kažu u „Autoputevima“.

Kada je u pitanju povećanje rashoda, tvrde da su na to najviše uticali troškovi amortizacije.

„Troškovi amortizacije u 2016. godini su iznosili 46,8 miliona KM, dok su u 2015. bili 35,8 miliona KM. Oni se uglavnom odnose na troškove amortizacije nematerijalnih prava na osnovu otplate obaveza u vezi sa ulaganjima u izgradnju autoputeva. U prošloj godini na naplatu su dospjeli dugoročni krediti iz kojih je ulagano u autoputeve, tako da je iznos troškova amortizacije nematerijalnih prava po osnovu otplate dugoročnih kredita bio 43,7 miliona KM“, naveli su u „Autoputevima“.

Dodali su da se dio troškova odnosi na troškove amortizacije nematerijalnih prava na osnovu otplate obaveza u vezi sa ulaganjima u izgradnju autoputeva, a koji su finansirani iz vlastitih sredstava, kao što su ulaganja u izgradnju autoputeva i pribavljanje građevinskog zemljišta za izgradnju u iznosu od 2,7 miliona KM.

„Razlika troškova amortizacije od 10,9 miliona KM je direktno uticala na finansijski rezultat za 2016. godinu“, tvrde u ovom javnom preduzeću.

„Autoputevi“ su lani povećali broj radnika za 19 i na kraju 2016. imali su 59 zaposlenih.

„Autoputevi“ su najveći profit u zadnjih pet godina ostvarili upravo 2015. Koju su završili u plusu od 16,5 miliona. Godinu ranije imali su dobit od 10,6 miliona KM, 2013. poslovali su u plusu od 4,7 miliona KM, a 2012. su završili sa dobiti od 11,4 miliona maraka.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...