MAČAK GARFIELD BI POLUDIO: Lazanje sa tri vrste gljiva, za gastro spektakl!

Pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C

  • Gastro

  • 13. Maj 2017  13. Maj 2017

  • 0

Sastojci:

-1 pakovanje tijesta za lazanje
-350 g šampinjona
-200 g bukovača
-150 g šitake gljiva
-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih
-vezica peršunovog lista
-1 ljubičasti luk
-4 čena bijelog luka
-250 g gaude
-1 kisela pavlaka
-3 kašike brašna
-1 l mlijeka
-2 kašike putera
-muskatni oraščić
-maslinovo ulje, so, biber

Priprema:

  1. Na puteru kratko propržiti brašno pa lagano dodati mlijeko uz stalno miješanje. Začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuhati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos djelimično ohladi umiješajte kiselu pavlaku.
  2. Luk, peršun i bijeli luk isjeckajte na sitno. Gljive očistite i narežite. Ako imate suhe vrganje, prelijte ih vrućom vodom, a prije upotrebe ih ocijedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovom ulju propržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiješajte bijeli luk i peršun.
  3. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite puterom, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom.
  4. Pecite u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove, pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.

Prijatno, i pozovite mačka Garfielda u goste.

(SB/Stvarukusa.rs)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...