ŠTA JE INZKO NAPISAO U IZVJEŠTAJU VIJEĆU SIGUNOSTI: Dodik poziva na otcjepljenje RS, HDZ traži treći entitet

Na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanog 28. januara predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ponovio je taj cilj kao "trajnu težnju Hrvata u BiH"

  • Politika

  • 18. Maj 2017  18. Maj 2017

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, kao dva glavna izazova suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH naveo je pozive predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika na podjelu države te poziv Hrvatskog narodnog sabora na stvaranje "federalne jedinice" s hrvatskom većinom.

 

U svom izvještaju za prethodnu godinu, koji će danas predstaviti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, Inzko je naveo da su zvaničnici u BiH, prvenstveno Dodik, nastavili s čestim i jasnim pozivanjem na secesionizam.

 

U posebnom odlomku naslovljenom "Pozivi na ponovno crtanje unutrašnjih granica" visoki predstavnik je naveo da su neki čelnici Hrvata nastavili s pozivima za administrativnu i teritorijalnu organizaciju BiH koja bi rezultirala formiranjem "federalne jedinice" s hrvatskom većinom.

 

- Na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanog 28. januara predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ponovio je taj cilj kao "trajnu težnju Hrvata u BiH". Također, HNS je 17. novembra organizirao proslavu 25. godišnjice osnivanja Hrvatske Republike Bosne i Hercegovine (prethodno Hrvatske zajednice Herceg Bosna).

 

Tom prilikom razni govornici komentirali su koncept Hrvatske Republike Herceg Bosne i konstatirali da on i dalje važi te naglasili da ne bi bilo BiH bez HRHB-a – naveo je Inzko u izvještaju.

 

Visoki predstavnik je naglasio i da su neki hrvatski čelnici "nastavili rehabilitirati sliku HRHB-a čiji su mnogi lideri optuženi ili osuđeni za ratne zločine na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju", prenosi Faktor.

 

trenutak ...