GRUJIČIĆ PRIZNAO DA JE NEMOĆAN: "Politička situacija u Srebrenici otežava funkcionisanje Opštine"

-Smjena načelnika odjeljenja opštinske uprave nije bila primjerena i u skladu sa zakonom. Iz tih razloga smo pisali žalbu Ministarstvu lokalne uprave i samouprave RS-a o kršenju nekih zakonskih odredbi kada su u pitanju načelnici odjeljenja opštinske uprave i drugi funkcioneri. Imamo zakonski rok od 3 do 5 dana da čujemo mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS-a – rekao je Grujičić.

  • Politika

  • 18. Maj 2017  18. Maj 2017

  • 2

Zahtjev za održavanje šeste redovne sjednice Skupštine općine Srebrenica razmatran je danas na sjednici skupštinskog kolegija.

 

Među prvim odlukama nove skupštinske većine u Srebrenici je smjena gotovo svih direktora javnih preduzeća i imenovanje novih. Primopredaje su u toku, ipak, mnogi negoduju.

 

Smjene su se desile, kažu, suprotno pravilnicima i zakonskim odredbama. Načelnik Mladen Grujičić već je zatražio mišljenje Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu RS. A većina kaže, sve je regularno. Na čelnim pozicijama obdaništa Poletarac. Doma zdravlja, Kulturnog centara, Centra za socijalni rad i RTV Srebrenica odnedavno su novi direktori, iako su i stari tek nedavno imanovani. Kako se mijenjaju skupštinske većine, tako se mijenjaju i čelnici javnih preduzeća.

 

 

Mnogi u Srebrenici optužuju načelnika Mladena Grujičića kako ne želi prihvatiti novu skupštinsku većinu jer u njoj nema SNSD-a, a načelnik kaže kako ne može sarađivati s većinom koja ne poštuje procedure.

 

Na spornoj vanrednoj sjednici se trebalo raspravljati o investicijama, ali većina je vanrednu pretvorila u redovnu sjednicu, te po brzom postupku, smijenilo načelnike opštinskih odjeljenja i direktora institucija.

 

"Novo rukovodstvo Skupštine je sazvalo Kolegij na kome sam bio prisutan i ja i svi koji su članovi ja sam predložio da se Kolegij prolongira da se odloži do momenta kada dobijemo pismeno objašnjenje od Ministarstva lokalne uprave i samouprave jer sam ne samo ja nego i drugi uputili dopis o nepravilnostima koje su se desile na Skupštini pogotovo kada su u pitanju načelnici odjeljenja koji su prošli konkursnu proceduru", kaže Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

 

Naime, skupštinsku većinu od nedavno čini, između ostalih, SDS i dio SDA na čelu s predsjednikom Skupštine Alijom Tabakovićem, koji je naslijedio eliminisanog, također SDA-ovca, Hamdiju Fejzića.

 

 

Srebreničani su već počeli zbijati interne šale o ponašanju svojih političkih predstavnika.

 

"Nakon izbora neozbiljnošću načelnika, ali i skupštinskih odbornika Srebrenica je postala mjesto najkraćih funkcija danas vas zovu direktor sutra vas zovu imenom i prezimenom i to postaje smiješno kako građanima tako i nama koji smo poprilično upućeni u političke tokove", kaže Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica

 

Ipak Duraković nakon dugogodišnjeg političkog iskustva ističe - teško da će bilo kakvo kršenje procedura spriječiti političku volju odnosno skupštinsku većinu da sprovodi odluke koje želi.

 

 

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić smatra da je u proteklom periodu bilo dosta, kako tvrdi, kršenja zakona i nepravilnosti kada su u pitanju smjene funkcionera te je predložio odgađanje sjednice kolegija.

 

-Smjena načelnika odjeljenja opštinske uprave nije bila primjerena i u skladu sa zakonom. Iz tih razloga smo pisali žalbu Ministarstvu lokalne uprave i samouprave RS-a o kršenju nekih zakonskih odredbi kada su u pitanju načelnici odjeljenja opštinske uprave i drugi funkcioneri. Imamo zakonski rok od 3 do 5 dana da čujemo mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS-a – rekao je Grujičić.

 

Kako je naveo, kolegij je sa šest glasova za i pet protiv prihvatio njegov prijedlog tako da će naredni sastanak kolegija biti održan za 4 do 5 dana dok se Ministarstvo lokalne uprave i samouprave ne izjasni o tom pitanju.

 

Grujičić ocjenjuje da je trenutna politička situacija nanijela štetu Srebrenici i otežava funkcionisanje Općine.

 

– Trudim se sa svojim saradnicima da oni projekti za koje smo se zalagali dosad ne trpe i da nastavimo s njihovom realizacijom – kazao je Grujičić, poručivši da će uprkos “zategnutim odnosima i tenzijama koje se osjećaju u vazduhu”, učiniti sve da se nastavi dobrim putem kako bi se građani osjećali sigurno te intenzivno raditi na dovođenju investitora i otvaranju radnih mjesta.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...