BOŽO LJUBIĆ O INZKOVOM OBRAĆANJU VIJEĆU SIGURNOSTI: „Koja je relevantnost ovog, jednog u nizu izvješća?“

Ljubić smatra kako ne stoje ocjene visokog predstavnika da kontinuirano zagovaranje hrvatskih stranaka za federalizaciju BiH implicira daljnju etničku podjelu zemlje

  • Politika

  • 19. Maj 2017  19. Maj 2017

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić smatra kako je s hrvatskog stajališta najvažniji dio Izvješća koje je visoki predstavnik Valentin Inzko iznio pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, dio koji se odnosi na tzv. "Ljubić case".

 

"Iz Izvješća visokog predstavnika, razvidno je da OHR ispravno razumijeva odluku Ustavnog suda u smislu, da Ustavni sud izrijekom traži da Izborni zakon mora osigurati legitimitet hrvatskih delegata/izaslanika u Domu naroda Federacije, a što osporene odredbe Izbornog zakona onemogućavaju", navodi Ljubić u svom priopćenju za javnost.

 

Zato ne stoje tvrdnje SDA koje je Inzko parafrazirao u Izvješću, navodi dalje Ljubić, da se odluka Ustavnog suda može implementirati "manjim intervencijama u Ustavu Federacije", jer je Ustavni sud presudio da osporene odredbe Izbornog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH.

 

"Na samom kraju razmatranja visoki predstavnik implicira da ova odluka Ustavnog suda zapravo ima izravan politički značaj i za implementaciju odluke suda u Strasbourgu temeljem apelacije 'Sejdić-Finci', odnosno izbor članova Predsjedništva BiH, uzimajući u obzir obrazloženje Ustavnog suda u kojem se jasno navodi da je ostvarenje konstitutivnosti neodvojivo od mogućnosti da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike, u institucije Ustavom predviđene za zastupanje naroda, a Predsjedništvo BiH je svakako jedna od njih", navodi se u priopćenju.

 

Ljubić smatra kako ne stoje ocjene visokog predstavnika da kontinuirano zagovaranje hrvatskih stranaka za federalizaciju BiH implicira daljnju etničku podjelu zemlje jer, kako se navodi, ti zahtjevi su na liniji rezolucija Europskog parlamenta s ciljem uspostave stabilne i samoodržive BiH.

 

"Na kraju, nameće se pitanje koja je relevantnost ovog, jednog u nizu izvješća zadnjih nekoliko godina? Relevantnost Izvješća mjerit će se samo u mjeri u kojoj će oni kojima je Izvješće podneseno, kao i oni koji ih na terenu BiH predstavljaju, djelovati na harmonizaciji ustavnog i zakonskog položaja tri naroda u BiH koji je narušen upravo intervencijama visokih predstavnika.

 

Izmjene Izbornog zakona na način kako su predložene od strane stranaka HNS BiH prvi je test", stoji na kraju priopćenja za javnost predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Bože Ljubića.

 

trenutak ...