MUJANOVIĆ PROZVAO JUSUFOVIĆA: "On je jedna karikaturalna pojava u bh. politici, on je Munib Preletačević Beli"!

Posljednja tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena stanju u poljoprivredi, obilovala je žestokim raspravama koje su u pojedinim trenucima prelazile granicu dobrog ukusa.

  • Mini market

  • 19. Maj 2017  19. Maj 2017

  • 0

Dio rasprave u kojem je ona prešla ispod spomenute granice, pokrenuo je zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Munib Jusufović, čija je stranka inicirala smjenu aktuelnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića. Potvrdio je to u razgovoru za Faktor vlasnik kompanije „Mujanovići“ Muris Mujanović, jedan od poljoprivrednih proizvođača koji su prisustvovali sjednici.

 

„Mene je verbalno napao zastupnik Munib Jusufović. To je jedna karikaturalna pojava u bh. politici, on je Munib Preletačević Beli“, rekao je Mujanović za Faktor.

 

Razmjena uvreda je započela u trenutku kada je Jusufović Mujanovića nazvao „turskom slugom“, te „kradljivcem turskog novca“.

 

„Zatim je rekao i da je njegov otac posuđivao pare begovima. Ja sam ga zamolio da mi objasni svoje begovsko porijeklo jer bih zaista bio ponosan na saznanje da imamo i mi begova onakve sićušne konstitucije. Budući da je on mene uvrijedio, ja sam njemu objasnio da su u doba Otomanske imperije postojale familije koje to mogu validno dokazati. Ne sjećam se da sam Jusufoviće našao u knjigama, a pročitao sam dosta historijskih knjiga. On sa svojim sluganskim odnosom prema svim svojim gospodarima, a do sada ih je promijenio pet, bez sumnje će izdati i gospodina Radončića. Znam za njegov pokušaj, prilikom hapšenja gospodina Radončića, da kompletnu infrastrukturu SBB-a preda u ruke bilo kome ko bi njemu osigurao ugodnu i lagodnu poziciju“, izjavio je Mujanović.

 

Verzija događaja, suprotna ovoj, objavljena je u mediju kojem „konsultantske usluge“ pruža Jusufovićev stranački šef, a u istoj se u pitanje dovodi i učešće Mujanovića na samoj sjednici.

 

„Ja sam najveći proizvođač hrane na području Kantona Sarajevo, u svim segmentima, od proizvodnje mlijeka, proizvodnje junećeg mesa i proizvoda od junećeg i telećeg mesa, proizvodnje malina i plasteničke proizvodnje. Kao takav sam pozvan na tematsku sjednicu Parlamenta FBiH. Poziv je bio upućen poljoprivrednim proizvođačima i udruženjima. Znate i sami da se u Parlament FBiH ne može ući tek tako“, objašnjava Mujanović.

 

S obzirom na to da je dio sjednice bio posvećen smjeni Šemsudina Dedića, Mujanović se, kako je kazao, osjećao pozvanim da, kao neko ko je u posljednjih 15 godina investirao 25 miliona KM u poljoprivrednu proizvodnju, iznese svoje viđenje rada resornog ministra.

 

„Ista situacija, što se tiča isplata poljoprivrednih poticaja, dešava se i 2007. godine, kada su oni uvedeni. Novčana sredstva koja dodjeljuje Federacija BiH su jasno zakonski regulirana. Tu postoji precizna procedura. Redovnost isplata vjerovatno nije takva kakvu bismo mi željeli, ali to je posljedica niza okolnosti i nije zato što neko ne želi novac da isplati“, izjavio je Mujanović.

 

S druge strane, SBB je, tvrdi on, angažirao nekoliko navodnih predstavnika poljoprivrednih proizvođača, koji su ranije zloupotrebljavali poljoprivredne poticaje.

 

„Zastupnica Azra Hadžić je pokušala da politički sruši ministra Dedića tako što će montirati ta fingirana udruženja koja predstavljaju Mehmed Nikšić i Dževad Kovač. To su višestruki korisnici i zloupotrebljavači poticaja. Mehmed Nikšić je, a to dokazuje i tonski zapis, javno za govornicom Parlamenta FBiH izrekao niz tvrdnji koje mogu da posluže kao dokaz u nekoj budućoj istrazi. On je javno izrekao da ne plaća porez i optužio je ministra da ne želi da mu isplati poticaj, iako on ne zadovoljava zakonske uslove. Za Kovača je također utvrđeno da je on bio korisnik tih nezakonitih sredstava i njemu je stavljena zabrana. Sve ono što oni posjeduju, ukoliko dokažu da je legalno, sve ono što njima država duguje, ja ću isplatiti ispred svojih 60 radnika“, tvrdi Mujanović.

 

Kada su optužbe o navodnim izjavama u pitanju o „vladavini pet familija“, a koje su prenesene u mediju za čiju se naklonost SBB uspio izboriti, Mujanović objašnjava da jeste govorio o mogućnosti postojanja pet najbogatijih familija u BiH u budućnosti, ali ne u kontekstu u kojem je to predstavljeno.

 

„Vjerovatno će biti u BiH pet najbogatijih familija u narednih 100 godina, ali ja nisam govorio koje su to familije, niti ja znam ko bi to mogao biti. Ja se samo mogu potruditi da ja svojim radom zaslužim da budem među tih pet familija i potrudit ću se da budem najbolji i najveći poljoprivrednik. Ja ne želim da napustim ovu zemlju. Ja sam se za nju u Sarajevu cijeli rat borio sa puškom u ruci“, zaključio je Mujanović

(Faktor.ba/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...