TERZIĆ RAZOČARAN DRŽANJEM SDP-a: "Najviše se bune protiv povećanja akcize a upravo su oni napravili najveći dug"!

Direktor Autocesta Federacije BiH, Adnan Terzić, rekao je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ da je aktuelna uprava Autocesta, prilikom preuzimanja mandata, naslijedila dug od oko 180 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2017  19. Maj 2017

Više od 400 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) namijenjenih za izgradnju Koridora 5C stopirano je zbog neusvajanja dodatne akcize na gorivo. 

 

Direktor EBRD-a za BiH Ijan Braun pojasnio je kako je usvajanje dodatne akcize na gorivo jedini realni izvor iz kojeg se mogu uredno servisirati nove, veće tranše kredita za cestogradnju.

 

– Ovo što se skuplja do sada od akciza na gorivo gotovo u cijelosti ide na vraćanje već uzetih kredita. Dodatno povećanje akcize potrebno je da bi više novca moglo biti pozajmljeno i ubrzana gradnja Koridora 5C. Ako to ne bude urađeno, gradnja ove saobraćajnice biće usporena, biće građene manje dionice i sve će trajati veoma dugo – rekao je Braun.

 

Braun je također kazao da ne zna iz kojih bi drugih izvora BiH mogla obezbijediti sredstva za vraćanje duga koji je nastao do sada izgrađenim dionicama (104 kilometra ) autoceste na Koridoru 5C, ali i dug koji će nastati izgradnjom novih 11 dionica, koliko je planirano u naredne dvije godine.

 

Glavnina tog duga, o kom govori Braun, nastala je u razdoblju od 2010. do 2014. godine, za vrijeme vlasti SDP-a, kada su izgrađene dvije važne dionice: od Sarajeva do Tarčina (oko 760 miliona KM) i od Međugorja do Bijače (oko 200 miliona KM).

 

Direktor Autocesta Federacije BiH, Adnan Terzić, rekao je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ da je aktuelna uprava Autocesta, prilikom preuzimanja mandata, naslijedila dug od oko 180 miliona KM.

 

Kada je SDP imenovao upravo Autocesta, u proljeće 2011. godine, zatekli su punu kasu. Zatekli su osigurana sredstva za četrii dionice, u iznosu od skoro 900 miliona KM. A kada su odlazili, ostavili su dug od 180 miliona KM!  Zato mi je neshvatljivo da se upravo SDP tako grlato bori protiv povećanja akcize, a potrošili su najviše novca i napravili su najveći dug“, rekao je Terzić. 

 

Terzić je potvrdio riječi direktora EBRD-a za BiH Ijana Brauna o usporenoj gradnji autoceste ako se ne poveća akciza.

 

"Mi ćemo nastaviti gradnju autoceste ali ne možemo značajnije ubrzati gradnju, jer iz postojećih prihoda moramo vraćati dospjele rate za ranije uzete kredite. Mi gradimo autocestu da bude samoodrživa, da se krediiti vraćaju iz prihoda od putarine i akcize. Krediti se ne vraćaju iz državnog budžeta nego isključivo od prihoda Autoceste. Dakle propozicije su jasne -ako hoćemo bržu gradnju - moramo povećati akcizu, i EBRD će nam odmah staviti na raspolaganje novih 400 miliona eura", rekao je Terzić. 

trenutak ...