KANTONALNI SUD SARAJEVO: Potvrđena optužnica protiv 11 uhapšenih u akciji Kurir

- Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv 11 lica uhapšenih u akciji "Kurir" zbog nelegalnih radnji kojima su izdejstvovali 46 nezakonitih presuda pred Opštinskim sudom u Sarajevu, potvrdila je portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić.

  • Društvo

  • 19. Maj 2017  

  • 0

Optužnica je potvrđena protiv advokata Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, sudije Opštinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, službenika Opštnskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, službenika Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Esada Hrvačića, Elmina Džine, te Pere Vukovića.

 

Kantonalni sud prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i blokirao imovinu Hamziću, Skopakovoj i Hrvačiću, koja je pribavljena činjenjem krivičnih djela navedenih u optužnici.

Prema navodima optužnice, Ismet Hamzić je putem službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sudiji Mileni Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist Hamzićevih stranaka.

Optuženi Hamzić pokretao je parnične postupke, falsifikovao dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

U istom periodu, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, falsifikovanjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom.

Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Nakon udruživanja advokata Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.

Činjenjem krivičnih djela organizovani kriminal, koji se odnosi na Hamzićevu grupu, te udruživanjem radi činjenja krivičnih djela, što se odnosi na Hrvačića i Skopakovu, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, povredom zakona koje su učinile sudije, falsifikovanjem službene isprave, davanjem i primanjem dara i drugih oblika koristi, optuženi su sebi pribavili imovinsku korist od oko 200.000 KM.

Pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od sedam miliona KM.

Kantonalni sud u Sarajevu naknadno će donijeti odluku o produženju pritvora Hamziću, koji se tereti da je organizator grupe, kao i o predloženim mjerama zabrane za ostale optužene.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...