IZGRADNJA TOPLOVODA KAKANJ-SARAJEVO: Studija pokazala da je izgradnja opravdana ali još uvijek nerealna

Danas je u Sarajevu prezentirana “Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” i u najkraćem, projekat izgradnje toplovoda opravdan je s energetskog, okolišnog i socio-ekonomskog aspekta.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2017  19. Maj 2017

  • 0

Studiju je predstavio Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u saradnji s JP Elektroprivreda BiH, a prezenteri su bili prof. dr. Mustafa Musić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH Senad Salkić, te pomoćnik generalnog direktora za razvoj JP Elektroprivreda BiH Senad Sarajlić, prenosi Fena.

Musić je rekao da je to je jedan od rijetkih projekata u kojem svi subjekti imaju interes za realizacijom, a u prvom redu građani.

– Dovođenje ovako kompleksnog projekta do faze realizacije u današnjoj situaciji prije svega je povezano s kapacitetom JP EP BiH, ali i Vlade FBiH, Vlade KS i Vlade ZDK da osiguraju sve neophodne uvjete, te projekt stave u vrh prioriteta izgradnje infrastrukturnih projekata – rekao je Musić.

Ukupna investicija za transport i oduzimanje toplinske energije iznosi 229.617.000 KM, a direktor Čibukčić je naglasio da su s tri najvažnija aspekta – energetskog, okolišnog i socio-ekonomskog rezultati više nego zadovoljavajući, zapravo izvrsni.

– Nadamo se da ubrzo prelazimo u drugu fazu, odnosno izradu idejnog projekta. Pozivamo i druge aktere Vladu FBiH, Vladu KS, Vladu ZDK i druge da se aktivno uključe – kazao je Čibukčić.

Direktor Salkić istakao je kako je projekt grijanja Sarajava iz TE Kakanj putem toplovoda najznačajniji projekat koji Elektroprivreda ima namjeru raditi, uz Blok 8 TE Kakanj.

Musić je naveo da naredni bitan korak predstavlja izrada idejnog projekta, koji će razriješiti pitanja tehničko-tehnološke naravi (poput pitanja vezanih za tačke priključka topline iz TE na distrubutivnu mrežu Toplane Sarajevo itd).

Projekcije pokazuju da bi izrada idejnog projekta mogla biti okončana u prvoj polovini 2018., dok bi potencijalni završetak glavnog projekta i realizacija planiranih radova bili gotovi do grijne sezone 2020.-2021.

No, postavljeni rok sasvim je nerealan, budući da u Termoelektrani Kakanj ne postoji ni jedan tzv. kogeneracijski blok, tj blok koji proizvodi električnu i toplinsku energiju. Takav blok postoji u TE Tuzla, dok je u Kaknju tek planirana izgradnja kogeneracijskog bloka, koja bi, u najboljem slučaju, potrajala najmanje 7 godina i to pod uvjetom da su u ovom trenutku osigurana sredstva i da je ugovorena isporuka potrebne opreme. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...