IZETBEGOVIĆ O RUSKOM UTICAJU NA BALKANU: „Mislim da je Dodik nakon jednog sastanka u Moskvi promijenio retoriku i rekao da neće ići na otcjepljenje“

"Ne znam odakle takve floskule. Jesmo za jednakopravnost Bošnjaka u ovom gradu, da svi imaju svoje poziciju u njemu, to jesmo, i na tome ćemo ustrajati", rekao je Izetbegović i istakao da SDA nikada nije bila na fonu podjele Mostara

  • Politika

  • 19. Maj 2017  19. Maj 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i lider SDA stigao je u Mostar gdje se sastao s privrednicima iz Hercegovine i ostalih krajeva BiH. 

 

- Zamolili smo grupu privrednika iz svih krajeva BiH koji su zainteresirani za investiranje u Mostar i Hercegovinu, da dođu i da vidimo koje su mogućnosti, da vidimo kako im vlast u Hercegovini, u Mostaru, na enetitetskom i državnom nivu može pomoći da se ubrza ekonomski oporavak ovog dijela BiH - kazao je Izetbegović.

 

Prokomentarisao je i neriješen politički status Grada Mostara te kada se mogu očekivati izbori u gradu na Neretvi.

- Mislim da će to sve ipak biti riješeno u sljedećih godinu dana, imamo tu zahtjeve hrvatske strane u odnosu na Izborni zakon, ali ne možemo rješavati samo jednostrano ono za što je jedna etnička grupa zainteresirana.

Radit ćemo to u paketu zajedno s izborima u Mostaru, s nekim našim zahtjevima, i iskombinovati jedan dobar paket. Mislim da ćemo to završiti najdalje do proljeća 2018 godine – rekao je Izetbegović.

 

Jasno je poručio, na upit medija, da SDA nikada nije bila na fonu podjele grada Mostara i da se uvijek borila za jedinstveni Mostar i cjelovitu BiH.

 

- Ne znam odakle takve floskule. Jesmo za jednakopravnost Bošnjaka u ovom gradu, da svi imaju svoje poziciju u njemu, to jesmo, i na tome ćemo ustrajati – istaknuo je Izetbegović.

 

Na upit novinara da komentariše izjavu visokog diplomate američke administracije da je očit utjecaj Rusije na Balkanu i da navodno podupiru otcjepljenje manjeg bh. entiteta, Izetbegović je kazao da takve vrste utjecaja Rusije ovdje nema.

 

- Da jednostrano podržavaju pravoslavce na Balkanu to je jasno, ali da idu da nanesu štetu Srbima u BiH i na Balkanu svojom politikom, da ih gurnu u neke takve stvari, ne bih rekao. Mislim da je čak obrnuto, da je Milorad Dodik promijenio retoriku nakon jednog sastanka u Moskvi, da je upravo tada kazao da oni neće biti problem i da neće ići na otcjepljenje - istaknuo je Izetbegović, piše Faktor.

trenutak ...