PREVARA STOLJEĆA: Mit da je flaširana voda zdravija od one sa slavine smislili su marketinški stručnjaci kako bi...

Flaširana voda sve je popularnija alternativa gaziranim bezalkoholnim pićima, no uz vodu u boci često se plasira neutemeljena legenda da ju je bolje konzumirati od nezdrave vode iz gradskih vodovoda

  • Zdravlje

  • 21. Maj 2017  21. Maj 2017

  • 0

Priča o flaširanoj vodi iskače u fokus nakon što je objavljeno da je lani u Sjedinjenim Američkim Državama konačno došlo do preokreta na tržištu, te su u 2016. godini američki potrošači prvi put kupili više flaširane vode nego klasičnih bezalkoholnih gaziranih napitaka.

Podaci analitičke kuće Beverage Marketing Corporation pokazuju da su Amerikanci lani kupili 12,8 milijardi galona (485 mil. hektolitara) vode u bocama, što je bilo devet posto više nego u 2015. godini. Prosječna potrošnja flaširane vode tako je dosegnula 39,3 galona (149 litara) vode po stanovniku godišnje, dok je prosjek konzumacije gaziranih bezalkoholnih pića skliznuo na 38,5 galona (146 litara).

Preokret je prije svega posljedica trenda promocije i konzumacije zdravije prehrane u kojoj nekad omiljena i neprikosnovena gazirana pića već barem desetljeće bilježe konstantan pad, a umjesto njih potrošači kupuju i konzumiraju sve više flaširane vode. Prije samo deset godina Amerikanci su u prosjeku kupovali dvostruko više gaziranih pića nego vode u bocama.

Posljedice tog trenda vidljive su u korporativnom svijetu u kojem se sve više tradicionalnih proizvođača gaziranih pića trudi tržištu ponuditi i flaširanu vodu. Samo najsvježiji primjer dolazi iz kompanije Pepsi koja je prije tri mjeseca lansirala novu marku flaširane vode, Lifewtr.

Zanimljivo je to što je do eksplozije prodaje flaširane vode došlo u razvijenim zemljama, u kojima je opskrba pitkom vodom sigurna i stalna, za razliku od dobrog dijela ostatka svijeta.

No prodaja flaširane vode u razvijenim državama, u kojima je opskrba pitkom vodom iz gradskih vodovoda sigurna i stalna, svodi se uglavnom na skupu prodaju magle. I to dvostruke magle. A ona se svodi na priču koju promoviraju marketinški timovi distributera i proizvođača flaširane vode o tome da je voda koja dolazi izravno s nekog izvora u prirodi bolja i kvalitetnija od one koju konzumiramo iz slavina priključenih na gradske vodovode.

Razlike postoje, naravno. No one su takve da se ne može tvrditi da je izvorska voda nužno uvijek bolja od gradske. Naprotiv, kako je riječ o javnoj opskrbi građana, kontrola čistoće, sastava i pitkosti gradskih voda je nerijetko puno bolja od kontrole kvalitete izvorskih voda. Glavna razlika između izvorskih voda i vode koju točimo iz slavine proizlazi iz činjenice da se u slučaju gradske vode zbog pročišćavanja i sigurne konzumacije radi o kloriranoj vodi.

Pravila i zakoni koji reguliraju izvorsku vodu što se puni u boce diktiraju da ona mora biti dovoljno čista i spremna za konzumaciju odmah, na samom izvoru, bez ikakve bitne dodatne obrade. Iz toga proizlazi mit da je izvorska voda automatski zdravija jer nije prošla nikakvu obradu, za razliku od one iz slavine.

No brojne analize i ispitivanja pokazali su da je u prosjeku voda iz slavine jednako zdrava i sigurna kao i izvorska. Ono što izvorsku vodu čini drukčijom to je što ona obično sadrži dodatne otopljene minerale koji mogu imati i povoljne učinke za zdravlje. Ali i tu je potrebno voditi računa o tome da kategorija mineralnih voda mora zadovoljavati strože odredbe o stalnosti količine otopljenih minerala, dok kod klasične izvorske vode može doći i do određenih fluktuacija.

Brojne analize pokazale su da je u prosjeku voda iz slavine jednako zdrava i sigurna kao i izvorska.

U svemu tome poticanje mita da je voda iz slavine nezdrava i da bi umjesto nje trebalo konzumirati onu flaširanu nije jedina magla koju stvaraju i prodaju proizvođači. U pregršt velikih i blještavih reklama s gradskih zidova, oglasa na televiziji ili internetu, uz impliciranje ljekovitih svojstava i sklapanje promotivnih ugovora sa slavnim osobama, proizvođači vole na deklaracije proizvoda stavljati što sitnija slova kako bi se obmana upotpunila.

(SB/Tportal)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...