JOŠ JEDNA PRESUDA USTAVNOG SUDA FBiH: Sudeći po dosadašnjoj praksi, Ustavni sud FBiH onemogućit će reketaški odnos gradonačelnika Kasumovića prema kladioničarima

Ustavni sud FBiH prije dva mjeseca donio je novu presudu kojom je utvrđeno da.Zakon o komunalnim pristojbama Srednjobosanskog kantona i Odluka o komunalnim pristojbama Općine Jajce nisu u suglasnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

  • Društvo

  • 22. Maj 2017  22. Maj 2017

  • 1

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ne odustaje od namjere da kladioničarima naplati između 30 i 50 hiljada KM po prodajnom mjestu. Prema njegovoj procjeni, nije normalno da u Zenici radi 120 kladionica, a kad ih je već toliko, onda su dužne Gradu „vratiti“ dio para koje zarađuju.

 

U toj svojoj namjeri, Kasumović je prema sopstvenim riječima, spreman na (ne)poštivanje odluke Ustavnog suda Federacije BiH. „Ustavni sud donijet će odluku kakvu će donijeti i mi ćemo je poštovati. Ali, kakvu god odluku donese Ustavni sud, ,ja ću u roku od sedam dana donijeti novu“, rekao je Kasumović.

 

Ali, s obzirom da odluku o komunalnim taksama donosi Gradsko vijeće koje gradonačelnik ne kontroliše, male su šanse da će vijeće ignorisati odluku najviše sudske instance u FBiH. A kakvu odluku će donijeti Ustavni sud FBiH, to uopće nije sporno.

 

 

„Imajući u vidu ustavna ovlaštenja iz Ustava Federacije BiH, podnositelj zahtjeva „SportPlus“ predočio je ustavno pitanje za utvrđivanje usuglašenosti osporene odredbe Odluke sa Ustavom Federacije BiH iz razloga što je Ustavom Federacije BiH propisano, pored ostalog, da sve osobe na teritoriji Federacije uživaju pravo na jednakost pred zakonom. U Tarifi općinskih pristojbi na istaknutu firmu osporenom odredbom Odluke, visina godišnje pristojbe ponovno je vezana za djelatnost koju pravna, odnosno fizička osoba obavlja, što prema stanovištu Ustavnog suda, ne može biti relevantan kriterij za određivanje različite visine pristojbe za istaknutu firmu, jer se takvim određivanjem povrjeđuje ustavna odredba o jednakosti pred zakonom“, stoji, između ostalog u presudi Ustavnog suda Federacije BiH u kojoj se navodi:  .

 

„Utvrđena visina komunalne pristojbe u spomenutoj odluci isključivo je određena prema vrsti djelatnosti za koje je ovaj Sud u većem broju odluka koje su navedene u ovoj presudi, utvrdio neustavnost, odnosno da su iste suprotne Ustavu Federacije BiH“.

 

Ovu presudu Ustavni sud FBiH donio je jednoglasno u sastavu: Aleksandra Martinović, predsjednica Suda, Vesna Budimir, Mirjana Čučković , Šahbaz  Džihanović, Edin Muminović, Kata Senjak i Mladen Srdić, suci Suda.

 

Dakle, nema nikakve sumnje da će Ustavni sud i odluku Gradskog vijeća Zenice o komunalnim taksama proglasiti neustavnom, a ujedno, to je i odgovor na pitanje gradonačelnika Kasumovića zašto je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević tražio ocjenu ustavnosti odluke. Princip je jednostavan - bolje spriječiti, nego liječiti!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...