VJEKOSLAV BEVANDA, OTVORENO: Kako su lobiji, "analitičari" i politikanti srušili zakon o akcizama i razvojnu šansu BiH

Gost dnevnika TV1 bio je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda

  • Politika

  • 01. Jun. 2017  01. Jun. 2017

  • 1

Znamo kako je, uslovno rečeno, završio zakon o povećanju akciza.

Završio je.

Tvrdite, dakle, da je to kraj priče?

Ono je završilo, sad se sve svelo na to - MMF i akcize. Nije tako uopće. Priča o akcizama i izmjenama Zakona o osiguranju depozita, koji stalno ostaje u drugom planu, posebno mi je žao što je to palo. U februaru prošle godine, dakle prije 16 mjeseci, dva entitetska premijera potpisala su obavezu da će uvesti akcize u dvije svrhe. Jedna je poboljšanje putne infrastrukture, a druga je sanacija zdravstva.

To je potpisani dokument. Upravni odbor je 16. februara prošle godine usvojio nacrt zakona, uputio ga u proceduru. Od tada su se svi poigrali s tim. Prvo je zdravstvo otpalo, jer prihod na zdravstvo treba biti prihod na pivo, žestoko alkoholna pića i sokove. Naravno, svi lobiji su proradili i zdravstvo je u suštini na Vijeću ministara brisano u tom dijelu i ostalo je to to.

U međuvremenu, svi svjetski kreditori, a posebno EBRD, najveći svjetski kreditor koji ulaže u infrastrukturu, izvršio je procjenu kreditne sposobnosti entitetskih preduzeća za ceste i autoceste. Zaključio je da prema postojećim nivoom prikupljenih prihoda koji imaju i kreditnim obavezama, oni nisu kreditno sposobni, da se ne mogu zaduživati i ne mogu uzimati kredite. To je bilo prije 16 mjeseci i to svi znaju.

Šta sad? Nije usvojeno.

Šta sad? Sad se procedurom treba vratiti na Upravni odbor UIO i sasvim normalno, prije nego krenemo u tu avanturu, ja sam predsjedavajući i neće me niko natjerati ukoliko ne budem siguran da to neće imati političku podršku. Ovako se iscrpite, stalno ste meta neke kritike, a inicijatori svega toga negdje su u zaprećku i kažu da nešto Upravni odbor i Vijeće ministara neće, a u suštini inicijativa je krenula sa potpuno druge strane.

Gledam razne analitičare, stručnjake, barem piše da su to, koji nešto stalno kritikuju, ali stvarno ne vežu činjenice sa činjenicama. Činjenica je da je i u Pismu namjere, na zahtjev MMF-a, kao jedan od uslova strukturalna odrednica stavljen i zakon o akcizama. Činjenica je i da mi imamo 400 miliona ugovorenih kredita, skoro milijardu kredita samo za Koridor, kredita koji su u fazi ugovaranja. U svim tim ugovorima stoji obaveza i to je zahtjev kreditora. Kreditor daje novac i on je procijenio da za osiguranje toga što će dati mora imati dodatno osiguranje, kolateral, isto kao kada Vi ili ja dižemo privatni kredit, moramo ispuniti određene uslove. Kroz to sve mi plaćamo novac za neiskorišteni kredit. Sve stoji.

Ono što je najgore, u svu tu priču još prošle godine uveden je plavi dizel. Jednostavno, populizam je donio štetu svakome. Novca nema od MMF-a, nema prihoda entitetskih budžeta, poljoprivrednicima se ne može pomoći. Mislim da su poticaji za poljoprivrednike i sada onakvi kakvi su bili dok sam ja bio ministar.

Kakve mogu biti posljedice svega toga?

Vrlo je ružno kada politički akteri suprotstave neodgovornost kao neko je za poljoprivrednika a neko nije. Ko smeta da se ispune uvjeti i da entiteti pomognu poljoprivrednicima? Niko. Dolazi klirinški dug. Što ga ne daju zdravstvu, poljoprivrednicima...

(SB/Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...