DOKAZANO, SPAŠAVA ŽUČ: Slijedite ova pravila i živjet ćete život bez opasnosti od kamenaca

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura. Cilj ove dijete je da se zabrane sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura

  • Zdravlje

  • 03. Jun. 2017  03. Jun. 2017

  • 0

Žučni mjehur je malo mišićno spremište koje sadrži žuč, tekućinu koju stvara jetra. Oko polovice izlučene žuči između obroka dolazi u žučni mjehur. Žučna dijeta izbacuje korištenje masnih i nezdravih namirnica i potiče pravilno konzumiranje hrane.

 

Održavanje zdravog žučnog mjehura

Žučni mjehur je zaslužan za uklanjanje iz tijela otpadnih proizvoda kao što su razorene crvene krve stanice i kolesterol. Žučni mjehur ima ulogu da pomaže u probavi i u apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost kolesterola, masti i topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsopciji iz crijeva. Ono služi i za izlučivanje različitih bjelančevina. Kada osoba jede, žučni se mjehur steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomogne probaviti masti i neke vitamine.

 

Mogući problemi do kojih može doći su žučni kamenci koji mogu začepiti tok žuči i to uzrokuje bol ili upalu žučnog mjehura. Kamenci mogu putovati iz žučni vod što može uzrokovati žuticu. Da bi se žučni mjehur zaštitio i oporavio, koristi se žučna dijeta.

 

Kako izgleda žučna dijeta?

Žučna dijeta, kako bi se spriječilo pretjerano stezanje mjehura, preporučuje ova pravila.

 

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi moraju biti s niskim udjelom masti

 

Zamijenite crveno meso bijelim

 

Pržena hrana se ne smije naći na vašem jelovniku

 

Jaja oprezno konzumirajte, izbacite žumanjak

 

Uključite mnogo voća i povrća

 

Izbjegavajte šećere, čokoladu i kavu

 

Podijelite dnevne obroke na manje, ali češće

 

Preporučuje se jesti 5-6 obroka dnevno od kojih ni jedan ne smije biti pretežak niti masan. Također se preporučuje da nakon konzumiranja hrane legnete na pola sata, a na žučni mjehur stavite topli oblog.

 

Prava temperatura hrane i pića

Hrana koju konzumirate ne smije biti niti prehladna niti vruća. Ako pijete voćne sokove, nikako ne smiju biti prehladni.

 

Masnoće i ugljikohidrati u hrani

Masnoća u žučnoj dijeti mora biti što manje, te se treba koristiti maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog podrijetla. Maslac smijete koristiti, ali u manjoj mjeri. Potpuno izbjegavajte korištenje svinjske masti. Hrana treba biti sastavljena od ugljikohidrata i mlječnih bjelančevina. Bjelančevine životinjskog podrijetla možete uzimati u normalnim količinama.

 

Poželjne namirnice za žučnu dijetu

Prehrana za vrijeme žučne dijete zapravo je vrlo jednostavna ako se držite pravila. Po svojoj probavi i organizmu moći ćete sami zaključiti koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne. Ove preporučuje žučna dijeta:

 

juhe: nemasne od mesa, povrća sa zaprškom na maslacu – dopuštene sve tjestenine

 

meso: teletina, bijelo meso peradi, riba, blijeda šunka

 

povrće: krumpir bez masnoća (kuhan ili pire), cvjetača, šparoge, mrkve, buče, blitve, rajčice – varivo, pasirano ili zaprženo na maslacu

 

voće: sve vrste voća, najbolje kuhano i bez kore, poželjni voćni sokovi

 

tjestenine: pereci, bijeli kruh, one s krumpirom i sve za čiju pripremu je potrebno malo jaja

 

slatka jela: marmelade, džemovi

 

ostala jela: krupica, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice i riža

 

pića: nemasno mlijeko, čaj, kakao i slaba kava

 

(SB/Magazin)

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...