DŽINGIS KAN, IMPERATOR I LJUBAVNIK: Znate li koji veliki pjevač i prijatelj BiH nosi njegove gene?

Iako je danas mongolski narod „neprimjetan“ njegova povijest je bogata i to ne smijemo zaboraviti

  • Kultura

  • 10. Jun. 2017  10. Jun. 2017

  • 0

Mongolski imperator Džingis Kan je, za 21. godinu vladavine, osvojio 33 miliona kvadratnih kilometara teritorija, što niti jednom imperatoru nije uspjelo. Vrlo okrutni ratni pohodi i osvajanja Azije i Europe stvorili su najveću svjetsku imperiju, koja je iza sebe ostavila na milione mrtvih.

Iako nije moguće s preciznošću reći koliko je doista bilo žrtava, mnogobrojni povjesničari tvrde da se radi o 40 miliona mrtvih, a što je u tom vremenu predstavljalo 11% ukupne svjetske populacije.

Džingis nije bilo njegovo pravo ime. Dječak koji se rodio na obali rijeke Onon oko 1162. zvao se Temujin. Ime Džingis počeo je koristiti tek od 1206., kada je postao vođa. Kan je tradicionalni mongolski naziv za vođu.

Od malih nogu Džingis Kan je bio izložen brutalnosti mongolskih stepa. Njegovi protivnici Tatari su mu otrovali oca kada je imao samo 9 godina. S 20 godina je postao afirmirani ratnik, a okupljanjem malih mongolskih plemena, započinje njegov bogati ratni put.

O njegovoj korpulenciji, mnoge su knjige napisane, ali niko sa sigurnošću ne može reći kako je stvarno izgledao.

U svojim pohodima neprijatelju je davao priliku da se priključi njegovoj vojsci, ali nije prezao učiniti i

najokrutnije zločine protiv onih koji su mu se suprotstavljali.

Interesantna je njegova tolerancija prema drugim religijama, na koje je nailazio pri svojim osvajanjima. Donosio je zakone o religioznoj slobodi, što govori da se radilo o vrlo inteligentnoj osobi, koja je dobro poznavala ljudsku psihu.

Najveća snaga Džingis Kana bila je komunikacijska mreža putem konjanika. Možemo slobodno reći da je bio začetnik “poštanskog sistema“.

Uz pomoć konjanika koji su jahali od tačke do tačke bilo je moguće prenijeti informacije i robu do udaljenosti od 350 km dnevno. Yam je bio naziv za ovaj vrlo efikasan način komunikacije i prenosa roba, a kojeg je koristio i Marco Polo.

Smrt Džingis Kana će ostati misterija. Ne postoji siguran trag o njegovoj smrti i mjestu ukopa, osim pretpostavke da se nalazi u blizini planine Burhan Haldun.

Naučnici već dugo pokušavaju istražiti genetsku strukturu mongolskog naroda, a posebno potomke Džingis Kana. Pa su tako pri istraživanju otkrili da 8% mongolske populacije ima istog muškog pretka Džingis Kana, a da njegova rasprostranjenost tačno pokriva granice teritorija kojeg je on osvojio.

Povjesničari već odavno znaju puno o “testosteronu” Džingis Kana i njegovoj sklonosti prema ženama. Imao je više od 40 sinova i mnoge poznate osobe u svojim genima nose trag Džingis Kana. Neki od poznatih su Benjamin Franklin i pjevač Bono.

Bono (Foto: One.org)

Džingis Kan nije bio samo ratnik i vođa, kako ga nazivaju zapadni znanstvenici, nego se radi o istinskom imperatoru. Iako je danas mongolski narod „neprimjetan“ njegova povijest je bogata i to ne smijemo zaboraviti.

(SB/Logicno.com)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...