DOBILI SU NEKE BITKE, ALI NE I RAT: EU u borbi protiv govora mržnje na internetu

Facebook je, međutim, jedino poduzeće koje je u potpunosti ispunilo cilj ispitivanja većine prijava unutar jednog dana

  • Hronika

  • 13. Jun. 2017  13. Jun. 2017

  • 0

Prije godinu dana Europska komisija i četiri velike platforme društvenih medija Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft objavile su kodeks postupanja radi suzbijanja nezakonitog govora mržnje na internetu, kojim su se društveni mediji obavezali preispitati većinu prijava govora mržnje u roku od 24 sata, te ukloniti ili onemogućiti pristup takvom sadržaju.

Godinu dana nakon donošenja kodeksa postupanja bilježe se pozitivni pomaci: u prosjeku, u 59% slučajeva IT poduzeća su na prijave nezakonitog govora mržnje odgovorila uklanjanjem spornog sadržaja. To je više nego dvostruko više od 28%, koliko je bilo zabilježeno šest mjeseci ranije.

U istom šestomjesečnom razdoblju broj prijava ispitanih u roku od 24 sata porastao je s 40% na 51%. Facebook je, međutim, jedino poduzeće koje je u potpunosti ispunilo cilj ispitivanja većine prijava unutar jednog dana.

U usporedbi sa situacijom prije šest mjeseci, uključene IT platforme postale su bolje u rješavanju prijava građana, te ih rješavaju na isti način kao što rješavaju prijave organizacija koje su njihovi provjereni dojavljivači. Međutim, i dalje postoje razlike te je ukupni udio uklanjanja manji kad prijave vrše građani.

Pokazalo se da, iako Facebook sistemski korisnicima šalje povratne informacije o tome kako su ocijenjene njhove prijave, ta praksa se uvelike razlikuje među IT poduzećima.

Andrus Ansip, potpredsjednik Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište najavio je da se sada radi na osiguravanju bolje koordinacije različitih inicijativa i foruma koji su pokrenuti na internetskim platformama. „Pojednostavit ćemo i postupke za prijavu i djelovanje u cillju učinkovitog uklanjanja nezakonitog sadržaja, a da pritom ne bude ugrožena ključna sloboda govora”, izjavio je on.

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova rekla je da je

uklanjanje dvostruko više slučajeva nezakonitoga govora mržnje na pomenutim mrežama i to mnogo brže nego prije šest mjeseci, veliki korak. „Istovremeno, poduzeća imaju veliku odgovornost i moraju dalje raditi kako bi ispunila sve obveze. Za mene je važno i da poduzeća koja djeluju na internetu pruže povratne informacije osobama koje su prijavile sadržaje koji sadržavaju nezakoniti govor mržnje”.

Tokom protekle godine, društvene mreže su poboljšale svoje sisteme dojavljivanja i olakšale prijavljivanje govora mržnje. Organizirale su obuku za zaposlenike i pojačale suradnju sa civilnim društvom.

Provedbom kodeksa postupanja ojačana je i proširena mreža provjerenih dojavljivača koje IT poduzeća imaju širom Evrope. Zahvaljujući poboljšanoj suradnji s organizacijama civilnog društva povećala se i kvaliteta prijava, smanjeno je vrijeme obrade čime se pomoglo učinkovitijem rješavanju problema, te su ostvareni bolji rezultati u smislu reagiranja na prijave.

Prema okvirnoj odluci o borbi protiv rasizma i ksenofobije kaznenim se djelom smatra javno poticanje na nasilje i mržnju protiv skupine osoba ili člana takve skupine definirane na temelju rase, boje kože, vjeroispovijesti, podrijetla te nacionalne ili etničke pripadnosti. Govor mržnje definiran u toj okvirnoj odluci kazneno je djelo i kad se odvija na internetu.

Nedavno istraživanje u Evropi pokazalo je da je 75% osoba koje prate rasprave na internetu ili sudjeluju u njima naišlo na primjere zlostavljanja, prijetnji ili govora mržnje. Gotovo polovica tih sudionika rekla je da su zbog toga odustali od sudjelovanja u internetskim raspravama.

(Evropska komisija/SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...