MIRKO ŠAROVIĆ: Ne treba nam nova avantura sa akcizama!

Ne treba sada istrčavati kao što je to bio slučaj prije mjesec dana. Smatram da smo neoprezno ušli u jednu spiralu nepotrebnih poteza i nadmudrivanja. Ukoliko se i kada god se išlo u parlament sa ovim pitanjem, to prethodno treba dobro pripremiti i osmisliti i naći politički dogovor za to pitanje.

  • Politika

  • 15. Jun. 2017  15. Jun. 2017

  • 0

Mislim da nove avanture u tome smislu zaista nam nisu potrebne, kazao je za TV1, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Ministar Šarović govorio je za TV1 o izmjenama krivičnog zakona koje su u zadnjih dva dana podigle dosta bure u javnosti.

"Mi smo iznijeli određene primjedbe na izmjene krivičnog zakona koje je prihvatio ministar pravde RS-a i trenutno smo u fazi sumiranja i pregleda onog što bi trebala biti definitivna verzija. Ukoliko u toj definitivnoj verziji budu u potpunosti ugrađene primjedbe koje smo mi iznijeli to bi bilo na liniji onog što traži RS a u ukoliko to ne bude prihvaćeno Savez za promjene nije dio većine koja podržava te izmjene", kazao je ministar Šarović govoreći o stavu Saveza za promjene glede prijedloga izmjena krivičnog zakona.

On je govoreći o vraćanju Zakona o akcizama u parlament BiH kazao da se neće ostati bez infrastrukturnih projekata ali svakako da bi sa tim sredstvima radovi bili bi obimni te bi se moglo računati na nove projekte sa vodećim finansijskim institucijama.

"Ne treba sada istrčavati kao što je to bio slučaj prije mjesec dana. Smatram da smo neoprezno ušli u jednu spiralu nepotrebnih poteza i nadmudrivanja. Ukoliko se i kada god se išlo u parlament sa ovim pitanjem, to prethodno treba dobro pripremiti i osmisliti i naći politički dogovor za to pitanje. Mislim da nove avanture u tome smislu zaista nam nisu potrebne", mišljenja je Šarović.

Ističe, da je to rekao i predsjedavajućem Zvizdiću, gospodinu Bevandi, da ne treba donositi nove prijedloge zakona ukoliko oni nisu prethodno usaglašeni.

"Bez jasnog dogovora političkih struktura koje mogu da iznjedre tu većinu u parlamentu, mislim da to nije pametno, pogotovo što se sada na mala vrata uvodi priča oko akciza na alkohol i to će još više da zamuti vodu i da otvori širu polemiku, iako je to dio Reformske agande, ali oko detalja, imamo, bar za sada različite stavove, oko toga da li treba da ide pivo ili vino, da li treba da idu zajedno ili da se izuzmu iz ovog paketa i to je stvar koju ne treba tek samo da testiramo u parlamentu nego da se prije toga dogovorimo, rekao bih i u interesu zdravstvenog sektora, ali sve prethodno treba da se usaglasi", kazao je Šarović.

On je govoreći o projektu "Put svile" i svome boravku u Kini povodom toga kazao da se radi o historijskom trenutku i da je u pitanju veliki globalni projekat koji će da da dohvati i BiH a tokom ove godine očekuje se institucionalizacija i formiranje tijela koja će da prate taj projekat koji je vrijedan stotinu milijardi dolara.

Šarović je govorio i o ratnom dugu Rusiji kazavši Rusija očekuje od BiH da se napravi plan otplate duga a prema njegovoj procjeni toga plana još uvijek nema kao ni raspoloženja da se govori o tome.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...