AGIUS POSJETIO ČLANOVE PREDSJEDNIŠTVA BIH, PA OTIŠAO U MUZEJ GENOCIDA: Treba gledati u budućnost, ali prošlost ne smijete zaboraviti (FOTO)

Člаnоvi Prеdsјеdništvа BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sudiju Carmela Agiusa, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 20. Jun. 2017  20. Jun. 2017

  • 0

Ova posjeta je druga u nizu posjeta državama nastalim na području bivše Jugoslavije prije okončanja rada Suda krajem 2017. godine.

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o izazovima s kojima se susreće Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pred kraj mandata. Naglasivši značajan napredak u radu Suda, Agius je izrazio nadu da će Sud okončati svoj mandat na optimalan način i u predviđenom roku.

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o aktivnostima Suda na „Outreach“ programu koji se odnosi na nasljeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te o dinamici uspostavljanja informativnih centara u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Bosne i Hercegovine s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju te su izrazili zahvalnost za pruženu pravnu pomoć pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius posjetio je danas i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 koji na vjerodostojan i simboličan način prikazuje razmjere počinjenih zločina u Bosni i Hercegovini.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.

Ovaj muzej objedinjuje dokaze o zločinima protiv čovječnosti, logorima (simulacija samice i torture), zločinima počinjenim nad djecom, dokaze o masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, videoizjave i svjedočenja žrtava, a u njemu je moguće pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova.

Agius je nakon obilaska kazao da nije lako napraviti ovakvu muzejsku postavku, istaknuvši da je za 16 godina koliko radi kao sudija u MKSJ-u vidio mnogo toga šta se dogodilo tokom rata.

- Treba gledati naprijed, planirati budućnost, ali prošlost se ne smije zaboraviti. Zato je važno poštovati i sjećati se onih koji su izgubili živote za vrijeme sukoba - naglasio je Agius.

Kako je kazao, iako se na ovu postavku može gledati kao na nešto što nije najbolji način za pomirenje, ona je upravo put ka pomirenju jer su u njemu predstavljena stvarna stradanja i tragedije, sve se to dogodilo i zato je važno sjećati se ovih događaja.

Podsjetio je da su tokom rata stradali pripadnici svih etničkih grupa te se zbog toga treba uložiti napor da se ništa slično ne bi ponovilo.

Budući da ovaj međunarodni sud uskoro završava svoj mandat, Agius je ocijenio da je on ispunio svoju misiju, posebno naglašavajući da zadatak suda nije bio da ispunjava želje jednih ili drugih, nego da najodgovornije za zločine privede pravdi.

- Smatram da smo to i uradili. Međutim, još se na hiljade odgovornih za zločine slobodno kreće po BiH, Srbiji ili Hrvatskoj, ali naš zadatak nije bio da procesuira sve njih. Sada je odgovornost svake države da osigura da oni budu privedeni pravdi - naglasio je.

- Prošlo je već gotovo četvrt stoljeća od kraja rata. Ljudi koji su svjedoci umiru te će sve teže biti doći do onih koji mogu dati svoje iskaze i stoga treba požuriti s prikupljanjem dokaza prije nego što bude kasno. Još je na hiljade onih koji traže pravdu - kazao je predsjednik MKSJ-a.

Kako je zaključio, MKSJ je učinio koliko je mogao, on će uskoro biti zatvoren, ali ostat će Mehanizam za krivične sudove koji će nastaviti s radom da bi završio zadatak, no glavni teret tog rada sada prelazi na države koje su učestvovale u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

(SB/Fena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...