„DODIKOVI“ POLICAJCI POSTAJU KROJAČI: Pripadnici MUP-a Republike Srpske moraće sami sebi krpiti odjeću!?

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Društvo

  • 03. Jul. 2017  03. Jul. 2017

  • 1

Piše: Slobodan Vasković

Pripadnici MUP RS moraće, nakon što dobiju nove uniforme, dobro da paze da ih ne oštete; Ukoliko to učine, moraće sami da nabavljaju oštećene dijelove.

To je jedna od novina koju je planirao vrh te institucije, nakon raspisivanja tendera na kojem, vrijednog 6,2 miliona KM, na kojem je favorizovana firma “KM trade” iz Visokog. Preciznije, za tu firmu je tender i napravljen.

Postavlja se pitanje gdje će policajci, koji oštete dijelove uniforme, nabaviti zamjenu za njih, posebno zbog činjenice da će se, ako “KM trade” dobije posao, one šiti u Albaniji.

Pitanje je i cijene “rezervnih dijelova” uniforme, a posebno pitanje je kako će se napraviti zalihe za policajce koji tek treba da stupe u službu u narednom perodu?!

Možda će policajci morati i na kurs za krojače, kako bi sami sebi znali popraviti dijelove uniforme, kada je oštete?!

Niz je pitanja, odgovora niotkud, a ostaje činjenica da je pomenutih 6,2 miliona KM, izvan svake razumne sumnje, trebalo uložiti u firme iz RS, koje se bave ovom djelatnošću, a ima ih nekoliko. I sve one rade poslove za inostranstvo.

Ranije sam objavio da će se uniforme za pripadnike MUP RS šiti u Albaniji, ukoliko prođe tender koji je ova institucija raspisala za njihovu nabavku.

Tender je raspisan na način da se u potpunosti favorizuje firma “KM trade” iz Visokog, a da tekstilci iz RS nemaju nikakve šanse da na njemu prođu i dobiju posao.

“KM trade” je već sarađivao sa MUP-om RS u poslovima nabavke oružja (preko 3 miliona KM), a opštepoznato je da je upravo ta firma favorit Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Intenzivna saradnja “KM trade” i MUP RS počinje dolaskom Lukača na čelo ove institucije. Iza firme u Visokom stoje odlični Lukačevi prijatelji.

Zato su specifikacije tendera za nabavku novih uniformi napravljene tako da isključivo odgovaraju firmi iz Visokog, koja, pak, pogone za šivenje ima u Albaniji.

Ukoliko tender prođe, MUP RS će “KM trade” isplatiti cca sedam miliona KM, od čega će dobar dio novca završiti u Albaniji.

Tekstilci iz RS i predstavnici Privredne komore tražili su ranije sastanak sa Lukačem, tvrdeći da je tender namješten.

Tender za nabavku uniformi otvoren je do 04. jula, a iz Privredne komore tražili su poništenje tendera i jednaku šansu za firme iz Republike Srpske.

Lukač je arogantno odbio domaće tekstilce, karakterišući ih “lokalnim krojačima”, što je bila svjesna uvreda, iako ovdašnje firme rade poslove i za kupce iz inostranstva.

“Vrijednost tendera iznosi 6.250.000 KM, a gotovo cijela nabavka, od 5.850.000 KM, sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom na to da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno da učestvuje u ovakvoj nabavci jer je riječ o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta”, saopšteno je polovinom juna iz Udruženja tekstilaca.

Oni su tražili da se tender “razbije” na nekoliko lotova čime bi se omogućilo učešće domaćih privrednih društava, a firme iz RS bi, u tom slučaju, mogle da, kako tekstilci tvrde, “realizuju najmanje 50 posto vrijednosti cijele nabavke”.

Tekstilci su se obratili i Miloradu Dodiku kojeg su obavijestili da su spremni preduzeti i radikalnije mjere ukoliko im se ne omogući da ravnopravno učestvuju u ovom milionskom poslu

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...