SB NA DANU POLICIJE: Čampara i Lukač tvrde da su ostvareni najbolji rezultati rada nakon rata (FOTO)

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač na današnjoj svečanosti u Domu policije u Sarajevu čestitali su Dan policije policijskim službenicima u FBiH, te istaknuli da će 25 novih kadeta danas položiti zakletvu i potpisati ugovor o radu.

  • Društvo

  • 03. Jul. 2017  03. Jul. 2017

  • 0

- Također, određeni broj policajaca bit će unaprijeđen u viši čin – kazao je Čampara na pres-konferenciji uoči održavanja svečanosti.

Kazao je da je od svog postojanja FUP zabilježio najbolje rezultate u prošloj godini i da je taj trend nastavljen u prvih pet mjeseci ove godine.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač uputio je apel Vladi Federacije BiH da što prije realizira zakon o specijalnom tužilaštvu i posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH kako bi dobili instrumente i mehanizme za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Za ustrojavanje obje navedene institucije poručio je da se smogne snage da se nađu finansijska sredstva, osiguraju prostorne mogućnosti da bi institucije što prije počele s radom.

Kao član Vlade FBiH Čampara je potvrdio da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova učinilo puno kada je riječ o uspostavi posebnog odjela suda i tužilaštva na nivou FBiH i da je Vlada FBiH već osigurala pet miliona KM u ovogodišnjem federalnom budžetu za prijem novih sudija i tužilaca, kao i drugog stručnog osoblja koje će pomagati.

- Ne vidim nijedan razlog da se odugovlači s tim procesom jer su u potpunosti sredstva obezbijeđena. Osim toga, prije godinu dana naš pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta prilagodili smo zakonskim rješenjima, koja se nalaze u zakonu o uspostavi posebnog odjela suda i tužilaštva – kazao je Čampara.

Također, naveo je da je i zgrada Doma policije u Sarajevu data na raspolaganje, odnosno predloženo da se u nju smjeste posebni odjeli suda i tužilaštva. Upućena je inicijativa na osnovu zahtjeva glavnog tužioca FBiH i predsjednika Vrhovnog suda prema Vijeću ministara BiH da i ono donese odluku da se prostorije Doma policije mogu dati na raspolaganje tim institucijama.

U osvrtu na opasnosti od terorističkih aktivnosti na području Federacije BiH ministar Čampara istaknuo je da takve opasnosti postoje u BiH, kao i u ostatku svijeta.

- Policija radi svoj posao. Imamo formiran štab za borbu protiv terorizma. Dobra je stvar što više od godinu dana nemamo zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta državljana BiH. Većina onih koja se vratila je procesuirana ili im je Sud BiH odredio adekvatne kazne – kazao je Čampara.

Osim toga, svima onima koji urušavaju ili imaju namjeru rušiti ustavni poredak u BiH i Federaciji BiH, a osobito onima koji to imaju namjeru da čine nasilnim metodama i sredstvima Lukač je poručio da to ne čine jer je policijska struktura u BiH dovoljno snažna da će prepoznati i preduprijediti svaki takav pokušaj.

- Imamo oko 8.500 policijskih službenika i predstavljamo sasvim dovoljnu snagu pa i oružanu silu da se suprotstavimo svima onima koji ne rade za dobrobit BiH – naglasio je Lukač.

Ukazujući da je policijska struktura depolitizirana i profesionalna podsjetio je da je njen rad baziran na zakonima i da je njen poslodavac isključivo zakon.

Po njegovim riječima, nužno je što prije osigurati usvajanje zakona o policijskim službenicima u FBiH, čiji postupak donošenja traje posljednjih pet godina.

- Sada je u amandmanskoj fazi djelovanja Vlade i drugih subjekata, tako da očekujem da se ovaj zakon donese u narednih mjesec do dva – poručio je Lukač povodom Dana policije u FBiH.

Na svečanosti u Domu policije uručene su prigodne nagrade pojedincima, koji su svojim radom doprinijeli djelovanju policije na području FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...