NOVE LAŽI FUADA KASUMOVIĆA I „DNEVNOG AVAZA“: Porezna uprava FBiH potvrdila da računi poreskih obveznika u Zenici nisu blokirani!

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima

  • Mini market

  • 04. Jul. 2017  04. Jul. 2017

„Po nalogu Porezne uprave FBiH, danas je Kantonalni porezni ured Zenica, izvršio blokadu računa poreznih obveznika iz grupe pravnih lica 'lutrije, igre na sreću, sportske kladionice', a po osnovu komunalne takse Grada Zenica za 2015. i 2016. godinu.

Kako su poručili iz kabineta gradonačelnika, on je uspio i pored velikih pritisaka i medijskog linča kladioničarskog lobija, u budžet Grada naplatiti ono što ranije nije bilo moguće.

Tako je Gradu vraćen dio pripadajućih sredstava, koja su priređivači igara na sreću u proteklom periodu izbjegavali vratiti građanima Zenice“, pisalo je na portalu Dnevnog avaza juče, 3. jula.

„Na ovaj način, Grad Zenica će od priređivača igara na sreću po osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica naplatiti oko pola miliona KM. Očekujemo da će postupak naplate komunalnih taksi Grada Zenica biti nastavljen i za 2017. godinu.

Tim prije, jer je Porezna ispostava Zenica napravila izmijenjene porezne prijave za priređivače igara na sreću - klađenja, a u skladu sa usvojenom izmjenom Odluke o komunalnim taksama, koju je na inicijativu gradonačelnika Kasumovića usvojilo Gradsko vijeće Zenica“, napisali su u kabinetu gradonačelnika, a što je prenio list Fahrudina Radončića.

Dakle, i Fuad Kasumović i „Dnevni avaz“ opet lažu! Po ko zna koji put...

Dovoljno je samo da prenesemo saopštenje Porezne uprave FBiH, koje je maloprije proslijedila njihova Služba za odnose s javnošću, i sve će vam biti jasno.

„Dana 03.07.2017. godine u sredstvima javnog informisanja objavljen je tekst pod naslovom: 'Porezna uprava

blokirala račune poreznih obveznika, gradu moraju platiti pola miliona maraka'. U vezi sa objavljenim tekstom u kojem su u saopćenju Gradske uprave iznesene netačne informacije i podaci, a u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH-Kantonalni porezni ured Zenica demantuje navode u tekstu i daje slijedeće saopćenje:

Porezna uprava FBiH-Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe 'lutrije, igre na sreću, sportske kladionice', a po osnovu komunalne takse Grada Zenica, kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe 'lutrije, igre na sreću, sportske kladionice', za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu.

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna“, piše u saopštenju Porezne uprave FBiH, koje smo prenijeli u cjelosti.

Juče su, pak, iz Gradske uprave Zenica još jednom pozvali Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona, „da povuče zahjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica kojeg je uputio Ustavnom sudu FBiH i da na taj način omogući da ovaj postupak bude rješavan redovnom procedurom“.

Ne znaju ili ne žele da znaju u Gradskoj upravi Zenica da je upravo ovakva procedura i redovna i jedino moguća.

(S.B.)

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...