ŠTA JE PRAVI RAZLOG: Zašto Hitler nije pokorio Švicarsku?

Švicarska je iz Drugog svjetskog rata izašla nepokorena, ali ne i neokrznuta. Ona je opstala kao slobodna, demokratska zemlja u Evropi koja je drhtala pod nacističkom čizmom, ali je i sarađivala sa Trećim rajhom.

  • Mini market

  • 16. Jul. 2017  16. Jul. 2017

  • 0


Tačno je da je Švajcarska čuvala milijarde dolara u zlatu koje su nacisti oteli žrtvama Holokausta, ali je ne treba olako ocijeniti kao nacističku marionetu. Štaviše, Njemačka je umalo izvršila invaziju na Švicarsku.

 

"Švicarska ima najodvratnije i najjadnije ljude i politički sistem", žalio se Hitler Musoliniju u junu 1941.

 

Nakon poraza Francuske u ljeto 1940. što je Treći rajh učinilo dominantnom silom Zapadne Evrope, Nijemci su planirali da pokore i Švicarsku. Operacija Tanenbaum trebalo je da uključi njemačke trupe iz Francuske, Njemačke i Austrije, dok bi Italijani djelovali s juga.

 

"Iznenadni upad od Ženevskog jezera do Konstance, ka centru zemlje", glasio je plan. "Moramo primorati Švicarsku na brzu predaju koristeći ekstremnu superiornu silu".

 

Sile osovine imale su dostojne protivnike. Kao i Švedska, Švicarska je svoju neutralnost štitila oružjem, a njenih plaćenika se još u petnaestom vijeku plašila Evropa. Svi švicarski muškarci bili su u pripravnosti i svi su imali puške, koje su čuvali u kućama u slučaju mobilizacije. Za zemlju od svega četiri miliona stanovnika, Švicarci su imali impresivnu vojsku od oko 850.000 ljudi. Takođe, Švicarska je planinska zemlja, što znači da bi nemački tenkovi na njenoj teritoriji bili beskorisni.

 

Švicarska je poslije rata tvrdila da je jedino što je Hitlera spriječilo da je osvoji, bila činjenica da je imala mnogo naoružanih ljudi. Ipak, to je malo vjerovatno.

 

Nacisti su već bili osvojili Francusku, čija je vojska važila za jednu od najboljih u Evropi i to za samo šest nedjelja. Švicarska bi im se suprotstavila, zapravo, narodnom milicijom bez tenkova, artiljerije i letjelica. Iako je planinska, najnaseljeniji dijelovi su na ravnim terenima, koji bi lako mogli biti pregaženi. Takođe, ranije podignuta utvrđenja stajala su na granicama sa Njemačkom i Austrijom, ali ne i sa Francuskom.

Dakle, zašto nacisti nisu okupirali Švicarsku?

 

Jedan razlog je možda taj što ih je Hitler dijelom smatrao Nemcima (to ga, pak, nije sprječavalo da okupira Austriju). Vjerovatnije je da ga je u tome spriječila invazija na Rusiju, iako su Nijemci i dalje prikupljali sredstva da okupiraju Balkan u proljeće 1941. A možda je Švicarska jednostavno bila suviše koristan posrednik između nacista i svjetske ekonomije.

 

U svakom slučaju, u rat je ušla i iz rata izašla kao slobodna zemlja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...