LAGANI LJETNI DESERT: Napravite domaću panna cottu i oduševite ukućane

Dosta je slična pudingu i vrlo je jednostavna, ali izgleda tako posebno i luksuzno

  • Gastro

  • 17. Jul. 2017  17. Jul. 2017

  • 0

Sastojci:

 

1 žlica želatine u prahu

2 žlice vode

400 ml slatkog vrhnja

100 ml mlijeka

2 žlice šećera

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

posudice za panna cottu

 

Za preljev

 

150 ml vode

100 g šećera

150 g šumskog voća

50 g škrobnog brašna

 

Priprema:

 

Posudice/kalupe lagano nauljite pa papirnatom maramicom uklonite višak ulja. U maloj posudi rastopite želatinu u vodi te pustite da stoji oko 5 minuta.

 

U dublji lonac stavite vrhnje i mlijeko te ih miješajući zagrijavajte na laganoj vatri (mlijeko ne smije pokipjeti). Nakon jedne minute dodajte šećer te miješajte dok se sav ne otopi.

 

Lonac sklonite s vatre i u smjesu umiješajte želatinu, vaniliju i sol. Kremu raspodijelite u posudice i stavite da se hladi u hladnjaku barem 3-4 sata.

 

Za preljev prokuhajte na vatri voće, vodu i šećer dok se potonji ne otopi te tu smjesu propasirajte kroz cjedilo  da se riješite koštica. Preljev vratite na vatru te mu dodajte škrobno brašno (pazite da nema grudica). Ohladite ga i prelijte preko ohlađene panna cotte koju ste izvadili iz posudica.

 

(SB/Zena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...