DESTRUKTIVNA POLITIKA: Dodik ima dvije opcije za pravljenje haosa u državi

Znakovita je posljednja izjava Marka Pavića, predsjednika DNS-a, da treba sačuvati Vladu RS, a srušiti Vijeće ministara BiH i tako poslati poruku da RS funkcioniše, a da je BIH nefunkcionalna država

  • Hronika

  • 17. Jul. 2017  17. Jul. 2017

  • 4

Stavovi Milorada Dodika i Marka Pavića su poznati, i kada je riječ o prošlosti, s obzirom da su vodeći negatori genocida u Srebrenici i zločina nad nesrbima iz perioda rata, ali i kada je riječ o budućnosti BiH koju oni vide kao podijeljenu i nefunkcionalnu državu, ali je ključno pitanje na koje političke partije iz FBiH računaju, i ko će se od bosanskohercegovačkih političkih lidera pridružiti takvom rušilačkom i antidržavnom projektu stranaka iz RS-a?

 

A cilj je jedan: srušiti Vijeće ministara BIH. Za realizaciju toga cilja SNSD je, zajedno sa svojim istomišljenicima, osmislio dvije opcije, A i B.

 

Opcija A je igranje na kartu stranačkih i ličnih animoziteta između partija i lidera u FBiH, što bi trebalo biti dovoljan argument da se ne usvoji izvještaj o radu Vijeća ministara. Time bi Dodik postigao dvostruki cilj: uveo bi haos na nivou BiH i postigao stratešku prednost u odnosu na SDS i Savez za promjene, jer bi rušenje VM BiH u RS-u bilo protumačeno kao propast "izdajničke politike" Saveza za promjene.

 

Ono što Dodiku i istomišljenicima pravi problem jeste činjenica, odnosno stav javnosti, pa i predstavnika međunarodne zajednice, da su ovaj put pozitivni rezultati na strani Vijeća ministara i državnih institucija.

 

Naravno, Vijeće ministara je možda moglo uraditi i više, ali imajući u vidu ambijent u kojem je djelovalo, mora se priznati da su napravljeni vidljivi pomaci: unaprijeđen je evropski put, ekonomski parametri BIH su među najboljima u regionu, ukupna stabilnost, posebno u segmentu borbe protiv terorizma je na prihvatljivom nivou, dok su odnosi i  saradnja sa susjedima značajno unaprijeđeni i aktivniji su nego bilo kada u bližoj prošlosti.

 

Sa druge strane, situacija u RS-u je vrlo složena i prijeti da eskalira u narednom periodu. Razlog tome su brojne činjenice koje vlasti u RS-u više ne mogu sakriti: propadaju preduzeća, rudnici i banke, nagomilavaju se dugovi, mjesecima kasne poljoprivredni poticaji kao i socijalna davanja, sistem zdravstvene zaštite se nalazi pred kolapsom, a penzioneri i prosvjetni radnici imaju najmanje plaće u čitavom regionu.

 

Svjesni ovakvoga stanja, vladajuće partije u RS-u, žele krizu prebaciti na nivo BiH, a poslije toga i na nivo FBIH, i za takav projekat destrukcije države traže partnere u političkim partijama iz FBIH koje participiraju u Parlamentu BIH.

 

Opcija B koju namjerava realizirati SNSD, u slučaju da se ne izglasa povjerenje VM, jeste "ulazak u Vijeće ministara" preko ministara HDZ-a. I o tome je u Mostaru već postignut sporazum na relaciji HDZ - SNSD, tako da će kadrovi HDZ-a štititi interese SNSD-a, odnosno RS-a na nivou BIH. Nezapamćeni apsurd, koji se nažalost već provodi, i koji prijeti da VM i BIH dovede u stanje potpune blokade.

 

Da li će pobijediti državni interesi, personalni savezi ili lične netrpeljivosti među pojedinim političkim liderima ostaje da se vidi u narednom periodu kada se očekuje rasprava o radu Vijeća ministara, OSA-e, ali i Vlade FBIH.

 

Treba svakako biti svjestan činjenice da SNSD neće stati i da će poslije VM, svoj rušilački pohod usmjeriti prema Sudu i Tužilaštvu BiH, OSA-i, SIPA-i, Oružanim snagama BIH itd.

 

Biće interesantno vidjeti koje političke partije će ih u tome pratiti, ali jedna stvar je jasna, one politike koje se u narednim procesima svrstaju na stranu SNSD-a, ponijeće teško breme (sa)učestvovanja u rušenju državnih institucija koje još uvijek predstavljaju branu Dodikovoj destruktivnoj politici.

 

(D.N./Vijesti.ba)     

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...