MIJO PERKUNIĆ, ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a 1990: Dragan Čović mora otići, njegove izjave štetne su za Hrvate!

U razgovoru za Vijesti.ba član Predsjedništva HDZ 1990 i delegat u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS Mijo Perkunić neprihvatljivim je ocijenio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

  • Politika

  • 19. Jul. 2017  19. Jul. 2017

  • 1

HDZ ima prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje će nastaviti proceduru u državnom Parlamentu nakon odluke Ustavnog suda. Kako vi gledate na prijedloge HDZ BiH?

Ovaj prijedlog je neprihvatljiv. Sa pozicije člana Predsjedništva HDZ 1990 i delegata u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS, pozivam sve Hrvate, svu hrvatsku intelektualnu elitu u BiH da reaguje na prijedlog Dragana Čovića u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Takođe, pozivam Vladu Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da se očituju o ovim Čovićevim zahtjevima o podjeli Hrvata na Hrvate i nehrvate, odnosno na ljude i neljude. Ovo što Čović traži nije ništa drugo nego iseljavanje Hrvata iz BiH, jer SBK, ZDK, TK, Posavina i RS nestaju! Pitam Vladu Hrvatske da li je to politika Hrvatske? Da li podržavaju takvu vrrstu politike?

Ovaj prijedlog neprihvatljiv je za Hrvate iz Bosne i RS. Takođe, pozivam sve poštene Hrvate iz Hercegovine da reaguju na Čovićev pokušaj podjele Hrvata u BiH, a onda i same države.

Prije nekoliko dana ste se osvrnuli na stavove predsjednika HDZ Dragana Čovića u vezi s njegovom izjavom da će Hrvati u BiH živjeti na prostorima koje je oslobodio HVO. Kako gledate na ovakve stavove?

Po ko zna koji put, pozivam Dragana Čovića da se iseli iz BiH i da Hrvatima omogući normalan život. Dok god je Čović na čelu HDZ-a BiH i dok god on predstavlja Hrvate, oni će sve više nestajati sa prostora BiH. Želio bih da podsjetim na razna Čovićeva obećanja - treći entitet, kanal na hrvatskom jeziku, dva ministra branitelja... Ništa od toga nije realizovano.

Kako ocjenjujete zalaganje HDZ BiH za položaj Hrvata u RS?

Ne bih generalizovao stvari, jer u svakoj političkoj partiji postoje dobri ljudi. Apostrofirao bih priču na Dragana Čovića. On mora otići! Njegova politika prema Hrvatima u RS dovodi do toga da je Hrvata u ovom entitetu sve manje.

Recimo, kada govorimo o izmjenama Izbornog zakona BiH, pitam Čovića zašto nikada nije reagovao na izborno zakonodavstvo koje se odnosi na RS, ako već hoće ravnopravnost Hrvata na cijeloj teritoriji BiH? Imate primjer Emila Vlajkija, potpredsjednika RS u prošlom mandatu. Zna se kako je on izabran... Dragan Čović nikada nije reagovao na taj izbor.

Brojne polemike se vode zbog činjenice da HDZ, pa i HNS nije stao iza biskupa banjalučkog Komarice, kada je ukazao na položaj Hrvata u RS. Šta mislite da je razlog pasivnog stava?

Ne možemo generalizovati stvari. HDZ 1990 bio je veoma jasan i predsjednik Ilija Cvitanović je reagovao. HDZ BiH i HNS su prešutjeli. Razlog je jednostavan - HDZ BiH ne reaguje ni na šta što bi moglo ugroziti odnos Čović - Dodik.

Suština moje priče jeste da Dragan Čović mora otići. On izaziva nemire i probleme, opstruiše normalan život Hrvata u BiH. Ni Bakir Izetbegović ni Milorad Dodik nisu krivi za ovakav položaj Hrvata u BiH koliko je kriv Dragan Čović.

Kako gledate na djelovanje HNS-a? Je li opravdao očekivanja svih stranaka koji ga čine?

HNS je zamišljen kao krovna organizacija koja će na bazi konsenzusa provoditi interese hrvatskog naroda u BiH. Zamisao je bila dobra, ali se pokazalo da od te zamisli nema ništa. Čović je privatizovao HNS. Stoga smatram da HNS uopšte ne treba da funkcioniše na ovakav način.

Pozivam predsjednika Iliju Cvitanovića da HDZ 1990 izvede iz HNS-a. Takođe, pozivam i sve patriote Hrvate koji vode politiku u BiH da napuste HNS i Čoviću okrenu leđa, te da formiramo politički blok koji će voditi računa o pravima i boljem životu Hrvata, ali i svih građana u ovoj zemlji.

Je li bilo razgovora o formiranju takvog političkog bloka?

Hrvatima će na sljedećim izborima biti ponuđena opcija koja neće voditi politiku Dragana Čovića. O tome će se uskoro znati više detalja. Smatram da bi taj blok trebalo da povede lider HDZ-a 1990, a koje stranke će ga činiti biće poznato u narednom periodu.

Što se tiče djelovanja ovog političkog bloka, biće baziran na dogovoru i kompromisu u BiH. Pa, ne može se svako u svoj nacionalni rov zakopat i ići naprijed. Moramo producirati razgovor sa Bošnjacima unutar FBiH i dogovoriti način funkcionisanja ovog entiteta i ravnopravnog učešća u vlasti. To je u interesu i Bošnjaka i Hrvata.

(SB/Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...