HOĆE LI ZAVRŠITI KAO ŠEŠELJ: Haški sud pušta na privremenu slobodu Miloševićeve ljudi od povjerenja Simatovića i Stanišića

Bivšem šefu DB Srbije Jovica Stanišić i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju odobreno je puštanje na privremenu slobodu tokom ljetne pauze.

  • Hronika

  • 25. Jul. 2017  25. Jul. 2017

  • 0

Sud je donio takvu odluku s tim da se Stanišić mora vratiti do 27. septembra, a Simatović do 16. avgusta, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Pretresno veće donijelo je tu odluku 19. jula, a ona je danas objavljena, navodi se u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Kako se navodi u odluci, Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula, ili prvog dana poslije tog datuma kada to bude izvodljivo. Odatle treba da otputuju u Srbiju, pod nadzorom ovlašćenih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U odluci su, takođe, taksativno navedena pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati dok su na privremenoj slobodi, kao i obaveze Vlade Srbije u vezi sa njihovim boravkom na privremenoj slobodi.

Sud, između ostalog, traži da Vlada Srbije obezbijedi da institucija koja bude liječila Stanišića tokom boravka na privremenoj slobodi, uključujući VMA u Beogradu, obavijesti sud u najkraćem mogućem roku o njegovom prijemu i toku liječenja, kao i da omogući medicinskim ekspertima koje imenuje Pretresno vijeće da ga pregleda u bilo kom trenutku. Stanišić je zatražio od suda u Hagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja ljetnje sudske pauze.

Stanišić, koji boluje od hronične bolesti organa za varenje i depresije, zatražio je prije početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno da prvi dio prati iz Beograda, ali je to odbijeno u maju, uz obrazloženje da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužilaca. Tada nije isključena mogućnost da kasnije Stanišiću bude dozvoljeno da prati proces iz Srbije, što dozvoljava i pravilnik suda.

Privremeno puštanje na slobodu zatražio je i njegov saradnik Franko Simatović Frenki, a o oba zahtjeva odlučivalo je vijeće kojim je predsjedavao sudija Barton Hol.

U prvom suđenju Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. Simatovića i Stanišića svih pet tačaka optužnice (zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

Apelaciono vijeće Tribunala 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa. Odbrana Simatovića kojem je 13. juna počelo ponovljeno suđenje zajedno sa Stanišićem zbog optužbi da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, najavila je da će ljetnju pauzu u radu suda iskoristiti za pripremu odbrane.

(SB/Tanjug)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...