PREMIJER KANTONA SARAJEVO ELMEDIN KONAKOVIĆ PRIZNAJE: Direktoru Vodovoda ne mogu ništa, a da ga mogu smijeniti, "letio" bi još prije godinu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković mnogo puta je ponovio da će redukcije vode u Sarajevu prestati početkom 2018. godine. Ostalo je nekoliko mjeseci do nove godine, a redukcije vode u gradu sve duže traju

  • Društvo

  • 10. Avg. 2017  10. Avg. 2017

  • 0

- To sam ponovio više puta i obećao sam da se redukcije vode moraju okončati za mandata ove Vlade. Nisam računao da će ovaj menadžment Vodovoda biti ovako loš. Neke elementarne stvari koje su trebale do sada uraditi nisu uradili. Da su oni ove dvije godine radili na detekciji mreže i saznali gdje su najveći gubici vode, uradili bi veliki posao, ali nisu, pa zato još imamo pojačane redukcije vode – kazao je Konaković.

Svaki dan u saopćenjima Vodovoda i kanalizacije obaviještavaju javnost da isključuju iz mreže nelegalne korisnike, a nikada nisu naveli koga su isključili.

- To što pišu u svojim saopćenjima nije istina. Prema nelegalnim potrošačima Vodovod je krajnje inertan. Oni čak štite neke pojedince koji su se nelegalno priključili na vodovodnu mrežu, koji nesmetano kradu vodu puneći svoje bazene i koriste je besplatno u svojim preduzećima. Zašto bar nisu naveli imena nekoliko firmi koje su isključili jer su se bespravno priključili na vodovodnu mrežu. Ni Vlada nema tih podataka. Kada smijenimo menadžment, mi ćemo doći do tih podataka, a za sada je to tako. Pravo da kažem, ni meni se niko ne javlja iz menadžmenta Vodovoda, a znam da se ne javljaju ni novinarima, a trebali bi i to raditi – veli kantonalni premijer.

Konaković često ponavlja da bi menadžment Vodovoda trebali smijeniti, ali to Vlada ne može učiniti.

- Kako će Vlada KS smijeniti upravljačku strukturu Vodovoda i kanalizacije? Vlada nema načina za smjenu. Skupština KS bira Skupštinu ViK-a, a onda Skupština ViK-a imenuje Nadzorni odbor preduzeća. Onda izabrani Nadzorni odbor imenuje i razrješava direktora ViK-a, odnosno cijeli menadžment preduzeća. Vlada je isto kao portal Faktor u ovoj situaciji, posmatrač i izvještava Skupštinu KS o procesima.

Zato sam insistirao da dođe izvještaj ViK-a na razmatranje u Skupštinu KS i izvještaj ovog preduzeća nije prihvaćen. Na sjednici Skupštine KS imenovan je novi sastav Skupštine ViK-a. Možda će oni početi sa smjenama u Vodovodu. Da može Vlada smjenjivati, menadžment ovog javnog preduzećao "letio" bi iz Vodovoda još prije godinu. Naša javna preduzeća toliko su samostalna da direktor ViK-a Nezir Hadžić ne mora uopće komunicirati sa premijerom Vlade. On može raditi šta hoće, a Vlada samo kada preduzeće podnese izvještaj Skupštini KS izvještava šta misli o radu ViK-a – pojasnio je Konaković.

Vlada i Skupština KS nisu znali ni stepen naplate vode, dok nije stigao izvještaj iz ViK-a u junu ove godine. Stepen naplate je loš, prije svega zbog činjenice što su građani nezadovoljni uslugama ViK-a.

- Sva javna preduzeća Skupštini KS dostavili su godišnje izvještaje u martu, a ViK je dostavio 30. juna kada je zadnji rok. I to govori koliko su odgovorni prema svojim obavezama. Ne znam tačne brojeve, ali znam da je naplata vode vrlo slaba. Vlada stalno pumpa novac u ViK, za otklanjanje kvarova, nabavku bagera i još mnogo toga. Njihov zadatak je bio da se poveća naplata vode, a naplata je ostala ista. To znači da u posljednjih nekoliko godina niko o tome u ovom preduzeću nije vodio računa – zaključio je Konaković.

Menadžment Vodovoda i kanalizacije uglavnom ne odgovara na pitanja novinara. Tako je bilo i danas kada smo pokušali razgovarati sa glavnim direktorom Nezirom Hadžićem, direktorom Kenanom Đipom zaduženim za vodovodnu mrežu. Pres-služba ViK-a također ne odgovara na upite novinara i uvijek traže da se emailom pošalju pitanja i nikada se ne dobije odgovor.

(SB/Faktor)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...