VLADA RS UZIMA KREDITE DA BI VRAĆALA KREDITE: „To je put u propast“- tvrdi Damir Miljević

Kako „Slobodna Bosna“ doznaje, do kraja godine Vlada RS-a sprema prodaju još tri serije dugoročnih obveznica u iznosu od 120 miliona KM. Na ovaj način, dakle emisijom obveznica, RS će se u 2017. godini zadužiti za 220 miliona KM!

  • Ekonomija

  • 12. Avg. 2017  12. Avg. 2017

  • 3

Uprkos snažnom rastu poreskih prihoda u 2017. godini, Vlada Republike Srpske ne odustaje od potencijalno vrlo opasnog plana kreditnog zaduživanja u BiH i inostranstvu putem emisija trezorskih zapisa i obveznica. Dapače, u godini u kojoj su rekordno porasli prihodi od indirektnih i direktnih poreza, planirano je i rekordno zaduživanje u ukupnom iznosu od 569 miliona KM.

 

Vlada RS je na sjednici krajem jula donijela odluku o drugom dugoročnom kreditnom zaduženju RS u 2017. godini kod domaćih kreditora u iznosu od 50 miliona KM, a kako se navodi u odluci priliv novca po ovom osnovu planiran je budžetom RS za 2017. godinu.

RS ovaj kredit uzima na šest godina, uz maksimalnu kamatnu stopu do četiri posto godišnje. Riječ je dakle o vrlo skupom, dugoročnom komercijalnom kreditu kojim će Vlada RS finansirati budžetsku potrošnju. 

Podsjećamo, prva emisija obveznica realizirana je krajem marta ove godine, također u iznosu od 50 miliona KM, a kako „Slobodna Bosna“ doznaje, do kraja godine Vlada RS-a sprema prodaju još tri serije dugoročnih obveznica u iznosu od 120 miliona KM. Na ovaj način, dakle emisijom obveznica, RS će se u 2017. godini zadužiti za 220 miliona KM!

 

Pod pretpostavkom da će sve obveznice biti prodate pod jednakim uvjetima - s rokom dospijeća od 6 godina i kamatom od 4 posto, nije teško izračunati da će troškovi kamata samo po osnovu prodatih dugoročnih obveznica premašiti 52 miliona KM!

 

Stručnjak za finansije Slaviša Raković izjavio je nedavno za BUKU kako se breme zaduženosti RS liječi još većim zaduživanjem, a što treba da pokrije ničim opravdano očekivanje većeg rasta bruto domaćeg proizvoda.

"Zaduživanje po svaku cijenu i od svakoga jedina je konstanta tzv. ekonomskih politika 'vlade kontinuiteta' koja nema ni hrabrosti, ni vizije, ni znanja ni želje da bilo šta ozbiljno uradi na ekonomskom planu", smatra banjalučki ekonomista Damir Miljević.


Kaže da im na ruku idu i međunarodne i domaće finansijske organizacije svjesne da situacija "što gore to bolje" otvara perspektivu za finalnu rasprodaju porodičnog srebra - elektroprivrede, šuma, vode i zemljišta kao konačnog cilja moderne kolonizacije zemalja koje ne znaju šta bi same sa sobom.


"Uzimanje kredita da bi se vratili već uzeti krediti siguran je put u propast kako je to ekonomska istorija već hiljadama puta pokazala", zaključuje Damir Miljević.

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...