ZVIZDIĆ O PRESUDI USTAVNOG SUDA: "Prigovori iz RS-a potpuno su neutemeljeni. presuda se mora provesti"!

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska.

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2017  17. Avg. 2017

  • 0

Zvizdić smatra da je, imajući u vidu da su odluke sudova konačne i obavezujuće, sprovođenje ove odluke bezuvjetno, bez obzira na pravno neutemeljena i politikantska reagiranja koja dominantno dolaze od zvaničnika Republike Srpske, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema njegovom mišljenju, ova odluka predstavljaće važan korak ka kredibilnoj realizaciji uslova iz Talina i konačnoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, "kao sinonimu savremenih standarda, političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta".

Istovremeno će dosadašnje, kao i buduće reakcije na odluku Ustavnog suda, a posebno spremnost na njeno puno sprovođenje, predstavljati podjelu između onih političkih i društvenih koncepcija koje se zalažu za vladavinu prava i osiguranje dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja i onih politika i pojedinaca koji se samo deklarativno zalažu za evroatlantske integracije i ideju da BiH bude član porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, navodi se u saopćenju.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH. Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar
loading...

trenutak ...