REPUBLIKA SRPSKA IZ DUBIOZE U DUBIOZU: Ukupan dug opština i gradova u RS-u na kraju prošle godine iznosio 285,6 miliona KM, a IRB reprogramira nove dugove

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS može reprogamirati dospjele obaveze opština po emitovanim obveznicama, dok nedospjele obaveze ne može, navedeno je u odgovoru IRB-a na zahtjev Saveza opština i gradova da se lokalnim zajednicma koje imaju neizmirene obaveze omogući reprogram

  • Ekonomija

  • 26. Avg. 2017  26. Avg. 2017

  • 1

Savez opština i gradova RS je u ime opština koje su emitovale obveznice, od IRB-a zatražio reprogram njihovih obaveza, međutim u IRB-u su odgovorili da bi u slučaju novog zaduženja opštine morale da imaju saglasnost Ministarstva finansija.

„Opštine su se zaduživale emisijom obveznica kojima se slobodno trguje na berzi i pod garantovnim i poznatim uslovima. Prema tome IRB može reprogamirati dospjele, a nedospjele obaveze ne može. Ako jedinice lokalne samouprave žele da se zadužuju pod drugim uslovima moraju ići na nova zaduženja i u skladu sa tim tražiti odobrenje Ministarstva finansija“, navedeno je u odgovoru IRB-a.

U IRB su naveli i da su pripremili izmjene Pravila o plasmanu sredstava kojima je predviđena kreditna linija za jedinice lokalne samouprave koja je, između ostalog, namijenjena za finansiranje novih investicija i refinansiranje obaveza. Međutim, i za to zaduženje opštinama će biti potrebna saglasnost Ministarstva finansija.

IRB je proteklih godina kupovala obveznice opštine Šamac, Gradiška, Kneževo, Srbac, Kostajnica, Novi Grad.

Dug od Kneževa pokušavaju da naplate sudskim putem, a načelnik ove opštine Goran Borojević za Capital kaže da njihove dospjele obaveze prema IRB-u trenutno iznose 2,5 miliona KM. Ističe i da su tražili sastanak sa predstavnicima IRB-a i Vlade RS kako bi pokušali da nađu rješenje.

„Mi ne izmirujemo te obaveze jer je Vlada dala saglasnost, a nije smjela. To je sve sada na sudu, ali smo uputili i poziv za sastanak da vidimo kako bismo mogli ovaj problem da riješimo. IRB je kupila naše obveznice za 5,6 miliona KM“, kazao je Borojević.

Zbog sve većeg broja opština koje imaju problema sa vraćanjem dugova, Savez opština i gradova RS nedavno je uputio dopis IRB-u sa prijedlogom da omogući reprogram obaveza opštinama čije je obveznice kupovala.

Ukupan dug opština i gradova u Republici Srpskoj po osnovu direktnog zaduženja na kraju prošle godine iznosio 285,6 miliona KM, a najveći procenat zaduženosti odnosu na prihode imaju Kneževo, Pelagićevo, Doboj i Istočni Stari Grad.

(SB/Capital)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...