VUKOTA GOVEDARICA ZA VUČIĆA, KONTRA DODIKA: Predsjednik SDS-a, otvoreno o politici predsjednika Srbije i RS-a

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ekskluzivno za Vijesti.ba otvoreno je govorio o sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je u medijima okarakterisan kao susret koji još nije viđen u domenu srpsko-srpskih odnosa u najnovijoj političkoj istoriji, te da bi mogao značiti prekretnicu u odnosu Srbije prema politici RS

  • Politika

  • 28. Avg. 2017  28. Avg. 2017

  • 4

Prije nekoliko dana sastali ste se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na čiju inicijativu je sastanak sazvan i o čemu ste razgovarali?

Već jedno izvjesno vrijeme imamo komunikaciju tako da smo i ranije trebali održati sastanak. Imajući u vidu da je predsjednik Vučić prezauzet uslijed mnogobrojnih obaveza, a dobro je poznato kakvog su karaktera te obaveze, sastanak je održan prije nekoliko dana. Razgovarali smo o mnogim značajnim temama koje se tiču RS i srpskog stanovništva s ove strane Drine. Vučić je više puta pokazao interes da pomogne Republici Srpskoj, da uvaži realnosti u kojima živi BiH i svaka vrsta razgovora sa predsjednikom Srbije je dobrodošla i prihvaćena. Vučić poštuje predsjednika RS Milorada Dodika kao predsjednika, ali isto tako uvažava i mene kao predsjednika najjače opozicione partije i lidera opozicije, ali ne samo to, već pokazuje i interesovanje da sasluša i drugu stranu.

Nakon sastanka ste saopštili da ste, između ostalog, Vučiću rekli da je Republici Srpskoj potrebna moderna nacionalna politika, koja definiše odgovornost prema sopstvenom narodu, a u kojoj moraju biti poraženi prljavi interesi bilo kojih političkih partija. Šta podrazumjeva ta moderna nacionalna politika i koliko odstupa od zvanične politike vlasti u RS?

Moderna nacionalna politika koja je bazirana na odgovornosti prema sopstvenom narodu, koja nije primarno bazirana i podređena interesima određenih političkih partija, niti je potčinjena pojedincima koji su zauzdali te političke partije i okupirali institucije. Nama treba savjesna politika koja će da rađa odgovornost u kojoj će živjeti narodi u RS i BiH, a ne primitivna politika, koju će voditi galamdžije po scenariju: Što je galama veća, narod je siromašniji i raseljeniji.

Svi oni koji se nalaze na pozicijama, moraju shvatiti da moraju biti odgovorni. Nažalost, imamo jako puno institucija, javnih preduzeća, akcionarskih društava, gdje je većinski vlasnik Vlada RS, a koja ne pokazuje odgovornost već pokušava probleme rješavati od danas do sutra. Moramo učiniti sve da odgovornost podignemo na najveći mogući nivo i da shvatimo šta su to najveći problemi. Demografija je jedan od problema Republike Srpske. Ako pogledamo da je u posljednjih osam godina preko 20 hiljada, odnosno skoro 21 hiljada osnovaca manje u školama, što je oko 900 odjeljenja, onda ćemo shvatiti gdje se nalazi RS.

Moramo voditi računa o budućnosti. Svakako, ne možemo zaboraviti prošlost jer oni narodi koji zaborave prošlost, neće moći definisati budućnost. Dakle, i prošlost i sadašnjost treba staviti u kontekst budućnosti. Moramo gledati naprijed i da na bazi političke i društvene odgovornosti rješavati probleme, ali ne u korist pojedinaca i političkih partija, nego da ih rješavamo u korist društva. Ne smijemo praviti štetu RS da bismo ostvarivali lične ili partijske benefite. Svi ti benefiti moraju da budu u službi RS. To je moderna nacionalna politika, u kojoj nema populizma, nema primitivizma, ali u kojoj postoji odgovornost. Odgovornna politika koja treba da izgradi savjesnog pojedinca koja će biti odraz jednog sveopšteg interesovanja za običnog čovjeka.

Moderna nacionalna politika nije sadašnja neodgovorna politika zaduživanja koja je RS dovela u poziciju da je nemoguće otplaćivati postojeće kredite bez novih zaduženja. Umjesto da dižemo kredite kao pomoć privredi koja otvara nova radna mjesta, nas su neodgovorne politike dovele do dužničkog ropstva u kome dug upravlja cijelim društvom. Zato kažem da niko nema pravo da pravi štetu narodu da bi pribavio korist sebi ili svojoj političkoj organizaciji.

Osim toga, moderna nacionalna politika podrazumijeva i odgovornost prema investicijama. Naime, posljednjih deset godina u RS bilježimo pad investicija, sve ih je manje iz godine u godinu. Odgovorna nacionalna politika znači kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i privlačenje investicija. I na kraju, to ne može biti politika poreskih opterećenja po matrici “otmimo od naroda i rješimo sve naše probleme”, kako to vidi sadašnja Vlada RS.

Vaš sastanak s predsjedmikom Srbije privukao je veliku medijsku pažnju. Između ostalog, u pojedinim medijima je označen kao susret koji još nije viđen u domenu srpsko-srpskih odnosa u najnovijoj političkoj istoriji. Znači li sastanak u Beogradu u neku ruku i prekretnicu u odnosu Srbije prema politici RS i je li ovo, na neki način, Vučićev „žuti karton“ predsjedniku RS Miloradu Dodiku?

Nisam siguran da sam ja prava adresa za Vaše pitanje. Ali, da ne bi vi ostali uskraćeni, rekao sam, Vučić poštuje instituciju predsjednika RS, ali isto tako i uvažava i pokazuje interesovanje da čuje drugu stranu, da čuje šta lider SDS, kao najjače opozicione političke stranke, misli. On nikada sebi ne bi dozvolio ponašanje kakvo je nekada Dodik imao, kada je vodio kampanje čak i na teritoriji Srbije, tretirajući tadašnju opoziciju u Srbiji, konkretno i Vučića i Nikolića, na način na koji smo imali priliku vidjeti.

Ne bih ulazio u komentarisanje. Predsjednik Vučić nema niti jedan razlog da ulazi u bilo kakvu situaciju koja bi mogla biti okarakterisana kao podjela, naročito ne onako kako je Dodik to radio u Srbiji. Vučić je više puta pokazao da želi da vodi odgovornu politiku. Imao je sigurno razloga da zamrzne odnose sa BiH nakon svega što se dešavalo, pa i kada je napadnut u Srebrenici. Ali na bazi odgovornosti, imajući u vidu da je Srbija definitivno lider regije, njegova politička tendencija ne može zaobići političku odgovornost. Dakle, vidim susret kao Vučićevo interesovanje da čuje i drugu stranu, mada, koliko sam mogao da primijetim, Vučić je itekako informisan o tome šta se dešava u RS.

Kažete da je stav RS o NATO integracijama potpuno jasan. Je li to baš tako? Do sada su političari iz RS, bilo da su pozicija ili opozicija, zagovarali stav da na tom putu treba pratiti Srbiju. Međutim, predsjednik RS nedavno je u intervjuu za Sputnjik kritikovao odnos Srbije spram ovog pitanja. Između ostalog, istakao je da se Srbija nije izborila protiv umiješanosti NATO-a, dok RS to mora uraditi na način na koji to Srbija nije uradila. Čini se da je Dodik ovim zauzeo jedan stav - kontra NATO, što je razlika u odnosu na vojnu neutralnost Srbije. Konfrontira li se Dodik na ovaj način Vučiću?

Ne znam zašto se Dodik u tolikoj mjeri upliće u unutrašnja pitanja Srbije. Srbija ima definisanu vojnu neutralnost u Ustavu, u najvećem aktu jedne države. Sada neko iz RS, nebitno kako se on zove, treba da kritikuje te odnose. Pa valjda je jasna pozicija Srbije, ako je to, na kraju krajeva, definisao i Ustav ove države. Prema tome, Srbija ima jasno definisane odnose prema bilo kojem vojnom savezu.

Možemo Srbiju optuživati za ovo ili ono, ali mislim da takve kvalifikacije ne stoje. Srbija ima jasan pravac. Stava sam da takvu vrstu orijentira kakav ima Srbija, treba da ima i RS. Pomalo je degutantno da bilo ko iz RS drži lekcije ljudima koji vode Srbiju, a koji imaju definisanu poziciju i na više nego prepoznatljiv način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...