DENIS ZVIZDIĆ: „Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj historiji, imala, ima i imaće svoju imovinu“

„Država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama“

  • Politika

  • 30. Avg. 2017  30. Avg. 2017

  • 2

„Neutemeljene tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko Distriktu, još su jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, saopćio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

Zvizdić u saopćenju za javnost ističe da takve proizvoljne izjave nemaju niti pravno niti činjenično utemeljenje u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao ni u odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je jedini tumač Ustava Bosne i Hercegovine i čije su odluke obavezujuće za sva državna tijela u Bosni i Hercegovini, pa tako i za funkciju predsjednika bosanskohercegovackog entiteta Republika Srpska.

 

„Osim toga, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i pozitivnim propisima koji moraju biti u skladu sa Ustavom, jedino redovni sudovi i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u pravnom sitemu Bosne i Hercegovine imaju nadležnost odlučivati da li nekome pripada pravo na imovinu i njenu zaštitu.

 

Zbog toga, netačne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da Bosna i Hercegovina nema imovinu su potpuno apsurdne i dio su kontinuiteta neargumentovanih napada na nezavisno sudstvo Bosne i Hercegovine, kao garanta vladavine prava svih demokratskih država“, upozorio je.

 

Zvizdić smatra da je zbog toga još jednom potrebno istaknuti Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je davno utvrđeno da je "Bosna i Hercegovina titular-vlasnik cjelokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i sljedništvom i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektira: državnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

 

Dalje, „država Bosna i Hercegovina ima nadležnost i obavezu da reguliše cjelokupnu državnu imovinu uzimajući pritom u obzir i mogućnost da dio imovine ustupi i entitetima, u skladu sa njihovim nadležnostima i potrebama“.

 

Odlukom je potvrđen i vrlo jasan stav Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se kaže da:

 

"Dejtonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje imeđu dva entiteta, a ne između entiteta i države. Pitanje razgraničenja entiteta ni na koji način ne utiče na vršenje nadležnosti od strane Bosne i Hercegovine na njenoj teritoriji, niti na sposobnost institucija  Bosne i Hercegovine da budu vlasnici imovine koja se nalazi na teritoriji bilo kojeg entiteta."

 

Dakle, Bosna i Hercegovina je u svojoj hiljadu godina dugoj historiji, imala, ima i imaće svoju imovinu.

„Što se tiče aktuelne teme uknjižbe vojne imovine koja je izazvala veliku nervozu snaga i pojedinaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su protiv civilizacijskih integracija, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uvjeta za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO paktu. 

 

Pozivam i sve druge institucije i pojedince koji su uključeni u proces uknjižbe perspektivne vojne imovine, kao uvjeta za aktivaciju MAP-a, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu sa vladavinom prava, čime će značajno doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu čitave Bosne i  Hercegovine, ali i regiona zapadnog Balkana“, poručio je Zvizdić.

 

(SB/Fena)   

 

 

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...