TRADICIONALNO I PROVJERENO: Recept za najbolji makedonski ajvar

Obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, najvjerodostojniji je kad dođe iz prve ruke, od Makedonke koja ajvar desetljećima priprema po istom receptu

  • Gastro

  • 03. Sep. 2017  03. Sep. 2017

  • 0

Recept za ajvar kojeg morate imati u svojoj bilježnici

 

Sastojci: 
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji 
- 1 velika žlica šećera

 

 

Postupak:
Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala. Kad se malo ohladi, svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine, kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

 

Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatuza mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

 

Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta. Miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti je li ajvar gotov jest prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.
Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...