VELIKA PREVARA U "BEOGRADU NA VODI": Arapi ljuti, zaustavili izgradnju najsumnjivijeg projekta u Srbiji

Arapi su u kontroli dosadašnjih poslova u gradnji otkrili da je srpska strana "napuhala" troškove u zajedničkoj firmi, i to tako što je izvođač radova „nabildovao“ fakture za troškove izgradnje!

  • Regija

  • 03. Sep. 2017  03. Sep. 2017

  • 24

Arapski investitor je zaustavio radove na „Beogradu na vodi“, najskupljem i najsumnjivijem projektu u Srbiji, i to zbog otkrića da ga srpski partner potkrada!


Kako Kurir saznaje, Arapi su u kontroli dosadašnjih poslova u gradnji otkrili da je srpska strana "napuhala" troškove u zajedničkoj firmi, i to tako što je izvođač radova „nabildao“ fakture za troškove izgradnje!

 

- Nadležni u kompaniji koja je potpisala ugovor sa državom Srbijom o formiranju zajedničkog preduzeća „Beograd na vodi“ uočili su da su troškovi gradnje veći nego za slične radove na drugim lokacijama u svijetu gde takođe grade. Zato su poslali inspekcijski tim iz centrale i kada su detaljnije zavirili u finansije, uočili su razne nepravilnosti u plaćanju radova na gradnji „Beograda na vodi“. Kada su uporedili troškove nekih drugih njihovih investicija, otkrili su da je gradnja u Beogradu daleko skuplja i da su fakturisani ne samo uvećani troškovi već i neki nepostojeći. Zbog toga su obustavili radove - otkriva izvor Kurira i dodaje:

 

GRADONAČELNIK SINIŠA MALI NE ZNA ZAŠTO SE PARTNERI IZ EMIRATA POVLAČE

 

Manje mehanizacije


- Doskoro je na gradilištu bilo kao u košnici, a sada je broj radnika sveden na minimum. Međutim, i radnici koji su ostali praktično ništa ne rade - dodaje izvor Kurira.


U to se juče uvjerio i reporter Kurira, koji je na gradilištu zatekao svega nekoliko radnika. Evidentno je i da je na gradilištu manje mehanizacije.

 

Advokat Miloš Pavlović kaže za Kurir da organ na gradilištu nije htio da potpiše fakture, prigovorio je izvođačima radova zbog njih i došlo je do razmimoilaženja.

 

- Moguće je da količina radova i obim usluga nisu odgovarali cijeni i da je došlo do zastoja dok se ne dogovore o nastavku i ne poravna prethodno stanje. Vrlo je vjerovatno da razlog za zaustavljanje radova može biti pokušaj izvođača radova da se ugrađuju u cijenu. Poslije svega što se dešavalo na ovom projektu, počev od davanja zemljišta bez procjene i netransparentnosti koja ga prati, najmanji problem bi bio ugrađivanje izvođača. Ovde više nikoga ništa ne iznenađuje - izjavio je Pavlović.

 

Kada je riječ o finansijama, stručnjaci uporno upozoravaju da je partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dopušteno da mogu da donose odluke bez saglasnosti srpske strane, koja je ugovorila samo vlasništvo nad udijelima u firmi, ali ne i nad objektima koji će se izgraditi. Kurir je pisao i o nedavnoj poslovnoj odluci srpsko-arapskog preduzeća „Beograd na vodi“ da osnuje dvije nove firme i na njih prenese vlasništvo nad po jednim od objekata koji se uveliko grade u Savskom amfiteatru. Sumnja se da iza osnivanja „BW kule“ i „BW galerije“, dvije nove firme, stoji namjera da se sakriju finansijski tokovi i zametnu tragovi lopovluka.


Arapski investitor je vlasnik 68 odsto zajedničkog preduzeća „Beograd na vodi“, dok je srpska strana manjinski partner.

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...