HISTORIJSKA LEKCIJA ZA KOLINDU: "Za dom spremni" je ustaški pozdrav koji je izmislio Ante Pavelić

Godinama se već u hrvatskoj javnosti, i to sve više, provodi rasprava o pozdravu "Za dom – spremni!" Buru oko ovog pozdrava dodatno je rasplamsala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavivši danas da je "Za dom spremni stari hrvatski pozdrav".

  • Mini market

  • 04. Sep. 2017  04. Sep. 2017

  • 10

Ovim putem želimo hrvatsku predsjednicu upoznati s osnovnim historijskim činjenicama. Autor pozdrava "Za dom spremni" je lično hrvatski poglavnik Ante Pavelić. On jeste koristio neke povijesne izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvojbeno ustaška.

 

Kao što znamo, vođa Ustaškog pokreta Ante Pavelić napustio je svoju vojsku i uspješno pobjegao u Argentinu preko Austrije i Italije (obitelj je povukao u Austriju još u jesen 1944.) godine. Tamo je izjavom od 8. juna 1956. godine uz još neke istaknute čelnike NDH i desnog krila HSS-a osnovao Hrvatski oslobodilački pokret, poznat po svojoj kratici HOP. Kako navodi hrvatska Wikipedija, izjavi o utemeljenju stoji da je HOP nasljednik Hrvatskog ustaškog pokreta, Hrvatskih oružanih snaga, i Hrvatske stranke prava.

HOP je imao svoja stranačka glasila, od Argentine do Njemačke i Austrije. Posebno je zanimljiv jedan broj glasila „Hrvatska straža“, s podnaslovom: „Glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Europi“ koji nosi datum novembar 1968. godine, broj 1. Kao Izdavač i nakladnik u Impresumu se navodi: „Konzorcij Hrvatske straže“.

Na drugoj stranici nalazi se kratki čanak potpisan s M.K.B. a u kojem se prepričava razgovor o pozdravu „Za dom – spremni!“, napravljen s poglavnikom Antom Pavelićem u ljeto 1957. u Argentini (emigrantski tisak koji mu je bio sklon nastavio je Pavelića zvati poglavnikom).

 

Kako je nastao pozdrav?

 

Prema tekstu, neke su izbjegličke novine (bilo ih je dosta, s vrlo različitim političkim porukama) donijele tekst kako je greška što ustaše još uvijek pozdravljaju „Spremni!“, pozdravom koji je sličan talijanskom fašističkom pozdravu „Pronti!“ („Spremni!“)

Na to je Pavelić izrekao, a autor teksta zapisao priču o nastanku pozdrava. Pavelić se usprotivio da je „Spremni!“ u ikakvoj vezi s talijanskim fašističkim pozdravom, te nastavio: „Pravaštvo je imalo svoja snažna gesla „Bog i Hrvati“ – „Hrvatska Hrvatom“, nu osjećala se je potreba posebnog ustaškog pozdrava koji bi bio više vojničkog značaja. Tražio sam ga u našoj davnoj prošlosti. Prelistavajući tako starinske izprave kraljeva, zapne mi oko na jednom izrazu u povelji Kralja Petra Krešimira IV., izdanoj u Ninu godine 1069. Medju inim kralj veli: „… Pošto je svemogući Bog Naše Kraljevstvo na kopnu i po mogu razprostranio, odlučismo i spremni srdca ustanovismo…“ (…)

„Nisam tražio dalje“, rekao je Pavelić i nastavio: „Odlučiti spremna srdca i spremni jedno je te isto, samo što je drugi izraz prikladniji i odrješitiji za pozdrav.“ Pavelić dalje priča: „Spremni za što? Za ono, što nam je medju zemaljskim stvarima najsvetije: ZA DOM! Dom ne znači samo domovinu nego i domaće ognjište, pa je njegovo značenje dvostruko jako. Taj se izraz provlači kroz cielu našu povjestnicu, provlači se i kroz naše rodoljubno pjesničtvo. Upotrebljavaju ga i Zrinski i Jelačić, Bašagić i Kranjčevć.“ Nadodao je: „Kasnije su Ustaše tome pozdravu dodali i „Za Poglavnika“.

Tekst iako je objavljen od desetak godina odmaka od samog događaja – djeluje vrlo realno. Da, postojale su različite kombinacije „za dom“, „za domovinu“ i slične u hrvatskoj književnosti i pjesništvu, no službena krilatica „Za dom – spremni!“, odnosno nešto kasnije „Za dom i poglavnika – spremni!“ pojavljuje se upravo s jačanjem ustaškog pokreta i Ante Pavelića. Obrazloženje djeluje vrlo uvjerljivo – i poklapa se s historijskim izvorima. „Za dom – spremni!“ je izmislio i prvi koristio Pavelić i njegov Glavni stan, a poslije su oni koji su mu služili dodali „i poglavnika“.

Cijelu halabuku oko ovog pozdrava podiglo je postavljane spomen-ploče hrvatskoj paramilitarnoj organizaciji HOS-u u Jasenovcu, na kojoj se nalazio pozdrav ove organizacije "Za dom spremni". O samom značenju ovog pozdrava, dovoljno je rekao general ovih postrojbi Ante Prkačin:

'HOS je preuzeo ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a ne stari hrvatski pozdrav kako ga danas nazivaju, kojeg je koristio i Ivan pl. Zajc. Potpuna je besmislica umjesto ove jasne istine trabunjati o nekakvim povijesnim pozdravima iz vremena Petra Krešimira IV. (11. stoljeće) i Petra Zrinskog (17. stoljeće). Možda je zaista ustašama za pozdrav “Za dom spremni” inspiracija i vodilja bila misao iz Krešimirove povelje iz 1069., “Spremna srca” ili izreka iz pisma Petra Zrinskog iz 1670,. “Spremni čekamo”. Ali onima koji su utemeljili HOS 1991. godine, jedina inspiracija bio je ustaški pozdrav iz prve emigracije i Drugog svjetskoga rata. Kao što je inspiracija za utemeljenje HOS-a, odabir odore i znamenja bila neustrašivost i spremnost ustaških bojovnika iz Drugog svjetskoga rata, prvenstveno Francetić-Bobanove Crne Legije''.


(D.H.)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...