VRIJEME JE ZA ZIMNICU: Recept za mirisni pekmez od bijelog grožđa

Domaći pekmez od bijelog grožđa odličan je sastojak za pripremu cheesecakea, dodatak palačinkama i brzim desertima u čaši ili ukras na sirnoj plati.

  • Zdravlje

  • 05. Sep. 2017  05. Sep. 2017

  • 0

Sastojci za pekmez od grožđa: 

1 kg bijelog grožđa 
2 dl bijelog vina 
400 g šećera
2 vanilin šećera
limun 
15 g pektina 
štapić kore cimeta

Priprema: 

1. Operite i očistite grožđe, odvojite stabljike i bobe koje nisu posve zdrave. Ostavite ih preko noći u vinu.

2. Sutradan stavite bobe u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri oko 15 minuta miješajući i gnječeći grožđe kuhačom pa procijedite kroz sito.

3. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer, pektin, vino, cimet i limunov sok. Nakon što zakuha, kuhajte oko 25 minuta, a pjenu oberite žlicom.

4. Ugasite vatru, ostavite da se malo ohladi i izvadite cimet. Miksajte štapnim mikserom pa kuhajte još 5 – 10 minuta do ne dobijete gustoću sličnu medu.

5. Spremite u sterilizirane staklenke. 

Savjet: 
Umjesto pektina možete koristiti i vrećicu želina. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...