POSLUŠAJTE MAJSTORE: Kako da napravite prave špagete karbonara?

Ako pitate Rimljane, oni će vam reći da špagete karbonara možete pojesti samo u Rimu...

  • Gastro

  • 06. Sep. 2017  06. Sep. 2017

  • 0

Historija ovog kultnog jela, međutim, nije potpuno rasvijetljena. Sjevernjaci i Italijani iz centralnih dijelova zemlje vijekovima su kombinovali jaja sa sirom, a cacio e pepe (pasta sa sirom i biberom) priprema se u Rimu od davnina, pa je dodavanje jajeta i slanine bilo vjerovatno prirodna evolucija. 


Kako biste napravili tradicionalnu karbonaru, najbolji sastojci su (tvrde Rimljani) De Cecco pasta, Romano Brunelli pekorino sir (to je onaj sa crnom korom), guanciale (dimljena svinjska obrazina), Tellicherry crni biber iz Indije i svježa jaja. 

Međutim, postoje bezbrojne varijacije na koje Italijani uglavnom odmahuju glavom. Neki stavljaju crveni luk, drugi tikvice, špargle ili artičoke, neki i suho meso. 

Postoji i "morska" karbonara u kojoj se obrazina mijenja mesom sabljarke. 

Ovo je navodno "pravi" način da se spremi karbonara za četiri osobe: 

Sastojci:

 

400 g špageta, linguine ili druge vrste paste

4 jaja

100 g guanciale

100 g narendanog pekorina

biber

ekstradjevičansko maslinovo ulje


Postupak: 

 

Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi. Nasijecite obrazinu na male komade i kratko je propržite u tavi sa malo ulja.

 

Izmutite jaja koja su neko vrijeme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom.

 

Procijedite tjesteninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuhala.

 

Stavite špagete u tavu, dobro promiješajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da miješate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuhala tjestenina.

 

Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira...  

 

(SB/B92/Guardian)   

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...